Metalul Hunedoara a fost una dintre primele echipe implicate în blaturi în fotbalul românesc.

Finalul sezonului 1954 a fost unul de foc în lupta pentru evitarea retrogradării, iar hunedorenii au făcut tot posibilul să nu “pice” în Divizia B.

Înainte de ultima etapă, doi oficiali ai clubului au fost surprinşi în flagrant în timp ce încercau să ofere bani unor jucători ai echipei Progresul Oradea (150.000 de lei, conform unor surse), formaţie deja retrogradată, pentru a câştiga meciul cu Locomotiva Bucureşti (viitorul Rapid Bucureşti). Locomotiva se afla în dispută directă cu Metalul Hunedoara pentru locul 11, adică pentru salvare. Metalul a bătut cu 3-1 pe Flacăra Ploiești, iar orădenii au murit pe teren cu feroviarii, scor 3-2. Hunedoara scăpa, Locomotiva lua drumul Diviziei B.

Conducătorii Metalului Hunedoara erau filaţi de Securitate după meciul direct, din retur, contra orădenilor, când hunedorenii au câştigat suspect, scor 1-0.

După flagrantul de la Oradea, FRF a anchetat cazul, iar comunicatul Comisiei Centrale de Fotbal i-a şocat pe microbişti. Cea mai dură sancţiune a fost retrogradarea Metalului Hunedoara în Divizia B, cu toate că pe teren obţinuse rămânerea în Divizia A.

În plus, şapte conducători au fost “scoşi din orice muncă sportivă”, trei fotbalişti au fost excluşi pe viaţă, în timp ce alţi zece fotbalişti au primit suspendări între 6 luni şi 3 ani. În total, formaţia hunedoreană fusese acuzată că aranjase patru meciuri din campionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus