PAC va intra în vigoare din 2023

Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat miercuri, la Deva, că, în contextul noii politici agricole comune, fiecare ţară membră a Uniunii Europene va trebui să întocmească şi să depună la Bruxelles, până în luna decembrie, un plan strategic naţional pe acest domeniu, urmând ca documentul să fie aprobat de Comisia Europeană în prima parte a anului viitor.

El a arătat că Parlamentul European (PE) şi-a adus contribuţia în mod semnificativ la realizarea unui compromis în privinţa noii Politici Agricole Comune (PAC) care va intra în vigoare din 2023, până atunci fiind vorba de o perioadă de tranziţie.

„A fost nevoie de trei ani de dezbateri pentru a se ajunge la un compromis în privinţa noii PAC, iar aceştia au fost ani plini de conflicte de interese pentru că există conjuncturi diferite în statele membre. Soluţia de la Bruxelles vine în sensul descentralizării. Tendinţele, priorităţile şi obiectivele sunt stabilite de către UE, în comun, la Bruxelles, banii sunt stabiliţi în comun, dar apoi în capitalele naţionale se va decide ce programe vor fi finanţate şi cum anume vor fi cheltuiţi banii din PAC. Noutatea absolută va fi aceea că va fi nevoie de întocmirea unui plan strategic naţional de către fiecare stat membru”, a declarat Winkler.

Potrivit acestuia, proiectele strategice trebuie depuse la Bruxelles până în luna decembrie a acestui an, iar ele vor fi analizate şi aprobate de Comisia Europeană în prima parte a anului viitor.

„Este nevoie de întrunirea a trei condiţii pentru ca România să elaboreze un Plan strategic naţional în domeniul agriculturii, care să fie un succes. Este nevoie de un management performat la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru că acesta este integratorul care trebuie să întocmească proiectul şi care trebuie să manifeste deschidere pentru colaborarea cu celelalte entităţi interesate. A doua condiţie este cea a performanţei autorităţilor judeţene cu competenţe în domeniul agricol. Acestea trebuie să dezbată propunerile venite din fiecare judeţ. Iar cea de-a treia condiţie este ca asociaţiile fermierilor, producătorilor, procesatorilor, toate formele asociative din agricultură, să discute cu membrii lor şi să elaboreze propuneri. Abia după integrarea acestor propuneri vom avea un Plan strategic performant”, a menţionat europarlamentarul UDMR.

Conform lui Winkler, la baza compromisului realizat la Bruxelles cu privire la noua PAC stau trei direcţii importante.

„Prin efortul comun realizat în Parlamentul European, efortul mai multor grupuri politice, am reuşit să aducem în prim-plan interese care sunt potrivite şi pentru noi, pentru România. Vor fi bani mai mulţi pentru fermele mici. Va fi acordat un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri. Iar a treia prioritate ţine de Pilonul social în Politica Agricolă prin care se vor asigura condiţii mai bune de lucru pentru muncitorii din sectorul agricol”, a mai spus deputatul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus