Mănăstirea se află în comuna Ribița, județul Hunedoara.

Inceputul vietii monahale in Tara Zarandului poate fi legat de existenta pe langa Biserica din Ribita a unui centru monahal inca din secolul al XV-lea, fapt dovedit de continutul pisaniei Bisericii din Ribita, unde este pomenita si o manastire”.

Intemeierea manastirii de la Vaca trebuie pusa in legatura cu ofensiva Reformei, in special a calvinismului asupra bisericii ortodoxe romanesti. Acceptarea Reformei religioase de catre familiile nobiliare de origine romaneasca de la Ribita, Nemes Ribiczei si Bradi, a determinat credinciosii ortodocsi din satele Ribita si Vaca, ramasi fara biserica, sa-si construiasca propriul asezamant religios.

Manastirea Crisan a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul celui urmator prin eforturile localnicilor, dar si prin sprijinul material primit din partea unor domni ai Tarii Romanesti, intre care Mihai Viteazul, ctitor a numeroase biserici si manastiri in Transilvania, cat si prin grija Manastirii Prislop, din Tara Hategului.

Manastirea Crisan dateaza de pe la anul 1450, fiind singura manastire din partile Zarandului cu atestare documentara si care a durat cel mai mult in timp. Biserica a fost ridicata din piatra si caramida, trecand de-a lungul vremii prin mai multe faze de distrugere, incendii si bombardamente.

In anul 1759, Manastirea Crisan este mentionata ca fiind in ruina. Biserica a fost recladita dupa acest an cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop si a protopopului Ghiura din Ilia. Dupa alte surse, manastirea a fost restaurata in anul 1759 de catre episcopul Petru Pavel Aron, ctitor aici si al unei scoli. Dupa Conscriptia lui Rednic”, din anul 1765, Manastirea Crisan este risipita in timpul revolutiei antiuniate” a Sfantului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara si parasita din anul 1772 pana in timpul Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan” – 1784-1785.

Ultima mentionare a manastirii, din anul 1772, o aminteste pe aceasta doar ca obiect de patrimoniu imobiliar. Cercetarile arheologice conduse de profesorul Adrian Rusu din Cluj au atestat existenta manastirii pe locul in care s-a reconstruit mai tarziu. Cu acest prilej s-au gasit mai multe obiecte cu valoare istorica, acestea fiind expuse la Muzeul din Cluj.

Manastirea Crisan are o istorie de aproape doua veacuri, argumente ale dainuirii ei in aceasta perioada fiind insemnarile manuscrise de pe diferite carti religioase romanesti care au apartinut asezamantului monahal si de cercetarile arheologice efectuate aici.

Dupa anul 1989, ieromonahul Visarion Neag, fost calugar la Manastirea Sihastria de Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat initiativa reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Inainte de inceperea constructiilor, in acest loc a fost necesar sa se cumpere terenul fostei manastiri, care, intre timp, devenise proprietate particulara.

Din anul 1992 a inceput constuctia noii manastiri, reluand, dupa o intrerupere de peste doua secole, viata monahalaa stravechii manastiri.

In scurt timp a fost ridicata bierica de zid cu hramul Nasterea Maicii Domnului”, altarul de vara cu hramul Izvorul Tamaduirii”, ansamblul de chilii pentru personal si alte anexe gospodaresti. S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica, la nord-vest de aceasta cladire, si un altar de vara, la nord de biserica.

crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus