Tribunalul Alba judecă luni cererea de prelungire a arestului la domiciliu înaintată de procurorii DNA în dosarul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Hunedoara

Preşedintele suspendat al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, fostul vicepreşedinte Tiberiu Balint, ginerele lui Mircea Moloţ, Robertto Patrick Venter, viceprimarul suspenat al comunei Vorţa, Emanoil Pup, şi omul de afaceri Vasile Axinte, vor ajunge la începutul acestei săptămâni din nou în faţa judecătorilor. Apărătorii acestora trebuie să-i convingă pe magistraţii de la Tribunalul Alba că măsura arestului la domiciliu nu trebuie prelungită, aşa cum cer procurorii anticorupţie. Şedinţa de judecată este convocată, potrivit portalului Tribunalului Alba, la ora 13.

Atât Mircea Moloţ, cât şi ceilalţi 4 inculpaţi din dosar au fost plasaţi în arest la domiciliu pe data de 9 decembrie printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Alba care a admis contestaţia procurorilor la decizia primei instanţe care a considerat suficient măsura preventivă a controlului judiciar.

Potrivit dispoziţiilor Noului Cod de Procedură Penală, arestul la domiciliu poate fi prelungit, în cursul urmăririi penale, numai în caz de necesitate, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile. Durata maximă a măsurii arestului la domiciliu, în cursul urmăririi penale, este de 180 de zile.

Decizia de luni nu va fi definitivă, ultimul cuvânt în această privinţă îl vor avea de spus magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Înainte de Crăciun cu doar câteva zile, Mircea Moloţ a cerut judecătorilor să îi dea dreptul dea lua legătura cu fiica sa (soţie a inculpatului Robertto Venter), însă instanţa a dispus acest lucru doar pentru 12 ore, în prima zi de Crăciun.

CITEŞTE ŞI: MOLOŢ, pe lista neagră a baronilor care au căzut în 2014

Mircea Moloţ este suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Hunedoara atâta timp cât se află în arest (preventiv sau la domiciliu).

Mircea Moloţ a demisionat din toate funcţiile de conducere deţinute în PNL.

Ce acuzaţii conţine dosarul procurorilor DNA

Mircea Moloţ este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce, la sfârşitul anului 2011 şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra şefului APAPROD în scopul avantajării SC VIVA CONSTRUCT SRL Deva pentru a obţine un contract. Potrivit procurorilor, în schimbul sprijinului oferit, acţionarul SC VIVA CONSTRUCT SRL a cedat execuţia unei părţi din lucrări, fără a exista un contract de subantrepriză, către SC VIVANTY INDUSTRIES SRL Şoimuş, societate controlată direct de către Venter Roberto Patrik – ginerele preşedintelui CJ. Procurorii mai spun că Mircea Moloţ şi-a traficat inlfuenţa şi în iunie 2012-martie 2013 când a favorizat atribuirea unui contract către SC EURO CONS EXPERT, în schimbul acestui favor, obţinând asfaltarea străzii din satul Mărtineşti unde Mircea Moloţ deţine un imobil.

Mircea Moloţ este urmărit penal şi pentru luare de mită după ce, în perioada 2010-2014, a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv ginerele Roberto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.

De asemena, preşedintele CJ este acuzat de abuz în serviciu, după ce a condiţionat alocarea de fonduri către comuna Turdaş de votul la alegerile prezidenţiale.

Un alt capăt de acuzare se referă la infracţiunea de instigare la spălare de bani. “Numitul Moloţ Mircea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara a determinat încheierea „contractelor” respectiv emiterea de facturi şi efectuarea de plăţi dintre SC VIVA CONSTRUCT SRL şi SC EURO CONS EXPERT SRL pe de-o parte şi SC CRISTALYN DINAMIC SRL şi SC VIVANTY INDUSTRIES SRL pe de altă parte, în perioada 2010-2014, prin cele 21 contracte urmărindu-se disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”, se arată în Ordonanţa procurorilor DNA.

Mircea Moloţ este acuzat de conflict de interese după ce, în perioada 2010-2014, societăţile de media controlate de familia Moloţ, au încasat 990.109 lei din bugetul judeţului. Preşedintele CJ mai este acuzat că a deţinut un document ce conţine secrete de stat.

Cine sunt celelalte persoane urmărite penal de procurori

Potrivit ordonanţei procurorilor, Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara este urmărit penal pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani.

Ginerele lui Mircea Moloţ, Robertto Patrick Venter este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită (24 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Administratorul SC TRANS CONSTRUCT SRL, Emanoil Milică Pup, este urmărit penal pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Directorul general al SC APAPROD SA DEVA, Victor Arion, este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Administratorul SC VIVA CONSTRUCT SRL, Vasile Axinte, este urmărit penal pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălare de bani.

Administratorul SC FABIMAR PRESTCOM SRL, Mariana Frăţilescu, este urmărită penal pentru complicitate la conflict de interese.

 

 

Un răspuns

  1. Pingback: MOLOŢ, pe lista neagră a baronilor care au căzut în 2014 - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus