Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei, au decis, luni, parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiţiei.

În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligaţia de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM – ALDE şi USR, votat de parlamentari.
Senatorii şi deputaţii au modificat astfel articolul 62 al Legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraţilor va fi posibilă în funcţie de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.
În prezent, judecătorii şi procurorii trimişi în judecată erau suspendaţi de drept odată cu punerea în mişcare a urmăririi penale.
La finalul şedinţei comisiei, preşedintele acesteia, deputatul PSD Florin Iordache, a susţinut că parlamentarii au preluat punctele de vedere şi argumentele CSM, precum şi ale asociaţiilor profesionale şi a precizat că adoptarea amendamentului reprezintă o reglementare.
“Toate aceste amendamente vin din partea asociaţiilor profesionale”, a spus Iordache, conform Agerpres.

dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus