Deputații de la Mişcarea Populară au depus în Parlament un proiect de modificare a legii alegerilor legislative prin care forul superior ar urma să numere cel mult 100 senatori şi 200 deputaţi.

Reprezentanții Mișcării Populare susțin că Parlamentul trebuie să pună în aplicare rezultatul referendumului național organizat în data de 22 noiembrie 2009 când, peste 83% din alegătorii care au participat la scrutin s-au pronunțat pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

„Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetăţenii cu drept de vot, iar voinţa lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari la 300”, spun inițiatorii acestui demers.

„Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor propusă este de un deputat la 101.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 la locuitori. Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3. În aceste condiții, dacă modificarea va fi adoptată de Parlament, Județului Hunedoara ar urma să-i revină două mandate pentru Senat și trei pentru Camera Deputaților”, se arată în comunicatul Mișcării Populare Hunedoara.

În prezent, potrivit legii în vigoare, norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetățeni și un senator la 168.000 de cetățeni. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).

La alegerile parlamentare din 2012 au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori în baza votului uninominal prin compensare, introdus în 2008, sistem care prevede că intră direct în Parlament candidatul care a câştigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu, la care se adaugă un sistem de redistribuire a mandatelor, în funcţie de procentele obţinute de partide la nivel naţional.

foto: libertatea.ro

Un răspuns

  1. kk@kk.net' adi de minune spune:

    Toata lumea vorbeste despre aplicarea referendumului din 2009. Toti uita sau se fac ca uita ca s-a votat reducerea numarului de parlamentari la 300 si PARLAMENT UNICAMERAL. Referendumul nu se poate aplica decat in integralitate. Si atunci ce facem, ne reintoarcem la Marea Adunare Nationala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus