Pentru acestea, lunar, se plătesc 55 de îndemnizații pentru primari, 55 - pentru viceprimari și 520 de îndemnizații pentru consilieri locali

Alegerile locale arată dezastrul administrativ – teritorial al României. Ultima reorganizare administrativ – teritorială a României a fost făcută în februarie 1968, în plin avânt demografic al țării, imediat după interzicerea avorturilor de către autoritățile comuniste.

După 1990, România a trecut prin schimbări majore, dar nicio guvernare nu a început vreun proces de reorganizare administrativ – teritorială. Din contră, comune au devenit orașe, iar orașe municipii. Scăderea natalității, îmbătrânirea populației, migrația populației din mediul rural în cel urban și apoi plecarea peste hotare a câtorva milioane de locuitori ai României nu au fost suficiente motive pentru cei care au condus România pentru ca acestea să decidă să schimbe decizia din februarie 1968 a lui Nicolae Ceaușescu. Bineînțeles, după anul 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, unii reprezentanți ai partidelor politice ne-au vorbit frumos despre acest subiect. Doar au vorbit. Între timp, satele României s-au depopulat. Dezastrul îl vedem doar atunci când au loc alegeri locale. Așa e și în județul Hunedoara. Sunt 55 de comune din care 45 au sub 3.000 de locuitori și, mai grav, 25 dintre acestea au până în 1.500 de locuitori, iar 20 – între 1.501 și 3.000 de locuitori. Abia 10 din din cele 55 de comune au între 3.001 și 5.000 de locuitori. De fapt, în multe situații există persoane care locuiesc în mediul urban, dar au domiciliul în acele comune, uneori la înțelegere cu autoritățile, tocmai ca respectiva comună să nu se desființeze. Știe toată lumea, se întâmplă în multe locuri din România, nu e vreun secret. Comuna rămâne, acolo se fac niște angajări, măcar 3 – 4 persoane tot prind un post la o primărie, cine credeți că verifică dacă multe dintre ele se și duc la serviciu zilnic și toată lumea e fericită. Partidele mai bifează niște posturi de primari, viceprimari și consilieri locali.

De exemplu, în 27 septembrie în România au loc alegeri locale și evident am luat drept studiu de caz județul Hunedoara. Aici sunt 55 de comune, în 25 dintre ele vor fi aleși 225 de consilieri locali (câte 9 în fiecare localitate), din care vor rămâne 200 de îndemnizații de plătit, 25 vor deveni viceprimari, deci vor fi plătiți mult mai bine, în 20 de comune vor fi desemnați prin vot 220 de aleși locali (câte 11 în fiecare localitate), 20 vor fi viceprimari – cu îndemnizație pentru aceste posturi, iar în 10 comune (câte 13 în fiecare localitate) – 130 din care 10 viceprimari. Deci, în total, 55 de viceprimari (viceprimarul este ales din rândul consilierilor locali și nu mai primește îndemnizația de consilier local, ci pe cea de viceprimar) și 520 de aleși locali. Evident, sunt aleși și 55 de primari, care au, la rândul lor, îndemnizații. Mai punem la socoteală și angajații, să fie, în medie, 4 de localitate și sunt și aceștia măcar vreo 220.

Pe lângă aceste comune, să nu uităm că majoritatea orașelor și municipiilor au, la rândul lor, sate aparținătoare, numite străzi acum. Nici acolo situația nu este mai bună în multe cazuri.  Oricâtă bună credință și voință ar avea un primar, niciodată nu va dispune de suficienți bani la buget ca să creeze condiții similare în acele zone cu cele din centrele orașelor și municipiilor. Ce vină au acei oameni că nu au condiții de mediul urban?

În fiecare campanie electorală, în județ se vorbește despre conurbații, ba în zona Deva – Hunedoara, ba în Valea Jiului. Bine, doar se vorbește, discuțiile încetează imediat după alegeri. Nimeni nu vorbește însă despre ce s-ar putea face în mediul rural. Nu-i nimic: în 27 septembrie seara vor anunța cu mândrie câți primari de comune au câștigat. Nu-i nimic: alegătorii vor pierde din nou!

 

 

 

 

 

4 răspunsuri

 1. PNL@USR.com' Rezultatul combinagiilor spune:

  Este rezultatul logic al combinagelii si iresponsabilitatii care caracterizeaza viata noastra politica. De exemplu, in judetul Hunedoara, PNL isi imparte primariile cu USD dar face alianta electorala cu UDMR si PNT-CD. Pe principiul “Sa ametim electoratul”.

 2. Sica@Guvern.ro' Alba-Nreagra ! spune:

  Aceeasi Mizerie !

 3. Observator@departe.hd' Pana cand ? Pana unde ? spune:

  Exista interese strategice, externe dar si interne ca de judetul Hunedoara, unul dintre cele mai frumoase si mai bogate din tara, epicentru al regatului dacic, sa se aleaga praful.
  Iar politicienii locali nu reusesc sa vada mai departe de meschinele lor interese de moment. Presupunand ca ar vrea asa ceva. Rezultatul logic este situatia actuala: un judet care se plaseaza in top la toti indicatorii negativi, incepand cu cel al resursei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus