Noile reglementări au tăiat adânc în lista produselor tradiționale. Citește aici care sunt produsele hunedorene "tradiționale" atestate.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, săptămâna aceasta, Registrul Național al produselor tradiționale, conform Ordinului 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor tradiționale. Este vorba despre acel ordin care prevedea reatestarea produselor tradiționale românește după noi reguli, mai restrictive. Măsura a făcut ca, din miile de produse tradiționale, cu atestat, prezente pe piață, să mai rămână puțin peste 300.

În Transilvania, cele mai multe atestate de produs tradițional au fost obținute de producători din județul Brașov. 79 de produse din județul din centrul României au trecut de reatestare și vor putea fi comercializate ca și produse tradiționale. Urmează Maramureșul, cu 29 de produse, și Alba, cu 18. Județul Satu Mare s-a ales cu 18 produse atestate ca tradiționale, iar Covasna, cu 12. Urmează Sibiul, cu șapte, Sălajul, cu cinci, și Aradul și Hunedoara, cu câte două. Clujul apare cu un singur produs.

În ceea ce privește județul Hunedoara, pe lista produselor atestate ca tradiționale apar:

  1. “MAGIUN DE HAŢEG PREDONI”, în categoria LEGUME-FRUCTE, produs înregistrat de PREDONI IOAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, din sat Ostrovu Mic, comuna Râu de Mori, nr. 44, judeţ Hunedoara;
  2. “LASCA DE LA BUNA ROMANIȚA”, în categoria PÂINE, PRODUSE DE PANIFICAȚIE ȘI PATISERIE, produs înregistrat de ROTARIU GEORGETA AGROTURISM ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, din localitatea  Fornădie, comuna Șoimuș, nr. 8, județul Hunerdoara.

Puteți consulta AICI Registrul  naţional al produselor tradiţionale (RNPT)

foto: jurnalbio.files.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus