Satul Alun este unul dintre cele mai ciudate locuri din judeţul Hunedoara. Mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri, unic în România.

O senzație stranie te cuprinde atunci când, călător fiind, ajungi în satul Alun, din Ținutul Pădurenilor. Parcă ai fi într-un decor de film, în care se așteaptă cuvântul „motor” pentru ca viața să se pună în mișcare. Este un loc binecuvântat de Dumnezeu, dar părăsit de oamenii care au ales viața mai ușoară de la oraș.

Satul Alun este unul dintre cele mai ciudate locuri din judeţul Hunedoara. Mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri, unic în România.

Alun-Hunedoara

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii ’60, în apropierea carierei de marmură de la marginea Alunului.

De atunci, din „satul înmărmurit“, cum îi spun localnicii din aşezările învecinate, au început oamenii să migreze, iar în prezent, singurul care a rămas nedezlipit de Alun este Gheorghe Gheorghesc.

alun-satul-de-marmura-9-e1445508592591

„Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate şi mai mult, iar în vremea tinereţii mele, era unul dintre cele mai mari din zonă. Avea o şcoală cu internat, în care învăţau copiii din tot Ţinutul Pădurenilor, dar şi din Hunedoara.

Iar localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Aşa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii“, povesteşte Gheorghe Gheorghesc.

Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor din țară, fie că sunt constructori sau artiști. A fost folosită la construirea Casei Poporului din București, dar și pentru ridicarea uneia dintre cele două biserici din sat. Este prețuită și acum, iar artiștii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulația fină care permite o prelucrare ușoară.

În satul care moare dăinuiește însă o biserică unicat în țară și a doua din Europa. Construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, biserica a fost ridicată între anii 1937 și 1939 și a costat circa 500.000 de lei. Domină satul și este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din prețiosul material de construcții. A fost pictată între anii 1963 și 1966.

Surse: descopera.ro / agerpres.ro

23 răspunsuri

 1. Felicitari pentru articol . Apropo , mare parte din drumul de marmura nu mai e practicabil ( si deci au scazut kilometrii 🙁 ) si locuitorii trebuie sa mearga prin Ghelari spre a ajunge in Hunedoara . Multumim Primariei si Consiliului Judetean ( fire-ar .. 🙂 ).

 2. oprea_dan58@yahoo.com' Oprea Danil Constantin spune:

  Interesant , captivant și provocator ! Sper să ajung cât de curând ! Mulțumim pentru materialul prezentat de Monalise Hihn .

 3. In August anul acesta am coborat cu un Ford Focus din Poienita Voinii pe langa Pestis (nu Nadrad cum apare pe harta)in jos,pe langa Ruda, Plop, prin Nadrab, Govajdie, condus cu grija, nu am patit nimic deosebit la masina…deci drumul de marmura nu e chiar impracticabil si nu cred ca a fost vreodata cu mult mai practicabil. M-am oprit de vreo 2 ori sa dau la o parte niste copacei cazuti in drum si is vreo 3 locuri unde trebuie sa te incadrezi la fix sa nu lovesti masina dedesupt… Totusi nu as mai cobora inca o data pe acolo cu o masina asa joasa, e foarte solicitant…Fata de acum 30 de ani vegetatia a napadit mult si e cam imposibil sa inaintezi fara sa te mangaie tufisurile de pe marginea drumului. Cu o masina de teren, no problem…peisaj superb! Merita!

 4. illusi0n2007@yahoo.com' Ioan Ostafie spune:

  Casele par sa fie in stare buna. Eu vreau sa locuiesc in zona. Exista vreo casa de vanzare?

  • cucubau002@yahoo.com' Loredana spune:

   Aproape toate sunt de vanzare. Sumele merg intre 10 000 si 25 000 lei. Dar trebuie sa va grabiti ca a cam aflat lumea si vor creste preturile.

 5. M*ar interesa o casacu cat se vinde?

 6. cucubau002@yahoo.com' Loredana spune:

  Aproapte toate sunt de vanzare. Sumele sunt intre 10 000 lei si 25 000 lei, depinde de casa. Cine vrea ar cam trebui sa se grabeasca, pentru ca s-a cam aflat de zona si vor creste preturile.

 7. Am fost este sinistru drumul foarte rau.Nici multimilionar sa fii nu poti sta acolo,sarac nici atat.

 8. Comogero@yahoo.com' Budileanu Ioan spune:

  As dori sa stiu care este cel mai bun itinerariul de ajuns in satul Alun , ca drumul sa nu imi strice masina. Deasemenea care luna ar fi cea mai bună ca drumul sa fie practicabil.Multumesc

 9. Degeaba cumparati casile daca nu ganditi un plan de afaceri sa exploatati zona turistic si agricol si neaparat drumul altfel nu veti reusi.

 10. Aproape toate satele din tinutul Padurenilor sunt condamnate la disparitie din cauza drumurilor inpracticsbile.

 11. ma intereseaza o casa si teren agricol

 12. mustoioana@yahoo.de' Ioana Musto spune:

  Ma numesc Musto si as vrea sa stiu pretul actual aproximativ AL unei case un nr de telefon. Cu cine POT lua legătura Multumesc

 13. Buna seara,

  O casă în stare foarte buna ,la ce pret?

  Multumesc!

 14. Buna ziua ma intereseaza si pe mine o casa in acest sat .
  Contact 0740156664

 15. As dori o casa in zona Alun sau împrejurimi

 16. Ma intereseaza si pe mine o casa in zona Alun. 0737969500

 17. streja.rodica@gmail.com' Rodica Streja spune:

  Buna ziua, doresc o casa de cumparat in satul Alun. Care sunt preturile?

 18. apap@yahoo.com' Incercati aici spune:

  Sat Alun comuna Bunila judet Hunedoara, primaria comunei Bunila : https://primariacomuneibunila.ro/bunila/
  Adresa: Localitatea Bunila , nr. 7
  Cod Postal: 337160, Jud. Hunedoara
  E-mail: primaria_bunila@yahoo.com
  Telefon/fax – 0254735401
  Primar – telefon 0749120669
  Viceprimar – telefon 0742482074
  Secretar general – telefon 0738885618
  E-mail: amaliamalea@yahoo.com

 19. Bună ziua , și eu sunt interesat de o casa în Alun ..
  O casa in condiții cât mai bune dacă s ar putea .

  Cristian Tudose
  0760316104.
  cristy_toto@yahoo.com
  Mulțumesc frumos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus