Au fost afectate aproximativ 18 la sută dintre locurile de muncă din județ

Pandemia de coronavirus a destabilizat economia județului Hunedoara. Aproape o cincime dintre locurile de muncă existente la sfârșitul lunii februarie au fost practic puse în așteptare prin trimiterea oamenilor în șomaj tehnic. Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, se estimează că, în județul Hunedoara, numărul total al persoanelor plătite pentru șomaj tehnic va ajunge la aproximativ 20.000.

Datele transmise de Direcția Județeană de Statistică arată că la sfârșitul lunii februarie efectivul de salariaţi a fost de 111.142 persoane, 60.606 dintre ele lucrau în servicii, 47.190 – în industrie şi construcţii și 3.346 – în agricultură. Aproape o cincime dintre ei, cel puțin pentru două luni, vor îngroșa rândurile șomerilor, chiar dacă vorbim despre șomaj tehnic. Câte dintre aceste locuri de muncă vor fi salvate sau, mai bine zis, vor putea fi salvate? Ce arată acest lucru? În județul Hunedoara, 54,5 la sută dintre angajați lucrau în servicii, exact ramura de activitate care se baza pe consum. Cu veniturile diminuate, este greu de crezut că oamenii vor mai consuma la fel de mult, situație în care parte dintre cele aproximativ 20.000 de locuri de muncă se vor pierde. Câte? Cu siguranță, în acest moment nimeni nu poate răspunde la această întrebare.

Pe de altă parte, numărul șomerilor înregistrați la sfârşitul lunii februarie 2020 era de 5.546 persoane, în media ultimelor luni, deci aceștia se adaugă celor aproximativ 20.000. Să nu uităm că în județ mai sunt în jur de 2.100 – 2.300 de beneficiari de venit minim garantat lunar. În același timp, nimeni nu poate spune cu exactitate câți hunedoreni s-au întors în ultimele luni în județ, din străinătate. Este lesne de înțeles că majoritatea persoanelor care au decis să revină în județ au rămas fără o sursă de venit în străinătate.

Județul Hunedoara are un singur indicator la care stă bine – pensiile. Pensia medie lunară este de 1.820 lei/persoană, faţă de 1.372 lei/persoană media pe ţară, judeţul ocupând locul 1 în România și aceasta pentru că foarte mulți dintre pensionari au lucrat în minerit și siderurgie. În județ sunt în jur de 124.000 de pensionari.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus