Florin Vasile Cîțu s-a născut în data de 1 aprilie 1972

„Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Florin Vasile Cîțu s-a născut în data de 1 aprilie 1972.

Florin Cîțu este licențiat în științe economice, absolvind Grinnell College din Iowa, SUA în 1996. Pregătirea academică a acestuia a continuat cu un masterat în științe economice în cadrul Iowa State University, și un doctorat la aceeași universitate, în macroeconomie și afaceri internaționale.

Florin Cîțu a ocupat postul de economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande, între anii 2001 și 2003, și în cadrul Băncii Europene de Investiții între anii 2003 și 2005. În cadrul ING Bank România, a activat ca economist șef, între anii 2006 și 2007, și șef al departamentului piețe financiare, între anii 2007 și 2011. Ulterior, a activat ca analist și consultant economic.

Florin Cîțu a fost ales senator pe listele PNL în circumscripția electorală nr. 42, București, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 și reales în urma alegerilor parlamentare din 2020. Anterior ocupării fotoliului de ministru al finanțelor publice în Guvernul Ludovic Orban (1), acesta a fost membru a diverselor comisii din Parlamentul României specializate în teme financiare și economice.

În urma demiterii prin moțiune de cenzură a Guvernului Ludovic Orban (1), Cîțu a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis drept candidat la funcția de prim-ministru al României pe data de 26 februarie 2020. Acest fapt a creat un conflict cu liderului PNL, Ludovic Orban, care își dorea în continuare funcția de prim-ministru. În urma acestui conflict, și datorită lipsei de susținere din partea PNL, Cîțu își retrage mandatul de premier desemnat pe data de 12 martie 2020. Acesta este reinvestit ca ministru al Finanțelor Publice în data de 14 martie 2020 în Guvernul Ludovic Orban

În urma alegerilor parlamentare din 2020, coaliția formată din PNL, alianța USR-PLUS și UDMR l-a propus pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru al României.

Sursa: Wikipedia

3 răspunsuri

  1. paq10@yahoo.com' Lucian Cozma spune:

    La votul din 6 Decembrie oare cine a castigat alegerile ? De ce sunt aceeasi oameni la guvernare ?

  2. Pentru asistații social care votează cu pesedeul ca să nu-și piardă pomana de la stat și pentru analfabeții funcțional cuvântul MAJORITATE e o vorbă-n vânt.
    ”Câștigătorii” alegerilor se bat cu cărămida în piept de câți au reușit să prostească, dar nu suflă o vorbuliță despre faptul că au cu 15 procente mai puțin decât au avut la alegerile parlamentare de data trecută :))

  3. Seful statului a adaugat ca, din dorinta de a debloca rapid situatia creata, a convocat consultari si a desemnat un prim-ministru, dar ca PSD a inceput sa tergiverseze procedurile in Parlament. Au trecut cele 15 zile in care, conform regulamentului, ar fi trebuit sa se faca un vot. Nu s-a votat si atunci am intrat in riscul unui blocaj total in Parlament. Pentru a depasi acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, si-a depus mandatul si, pentru astazi deja am convocat consultari cu partidele parlamentare , a mentionat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus