El a declarat că Guvernul încearcă o corelare a politicilor guvernamentale cu cele ale BNR

Premierul Ludovic Orban s-a declarat vineri îngrijorat de creşterea constantă a monedei euro şi devalorizarea leului, afirmând că Executivul încearcă o corelare a politicilor guvernamentale cu cele ale BNR, în aşa fel încât astfel de efecte economice negative să se reducă.

„Cu siguranţă (îl îngrijorează devalorizarea leului – n.r.). Urmărim cu maximă atenţie şi încercăm o corelare a politicilor guvernamentale cu politicile Băncii Naţionale a României, astfel încât să reducem astfel de efecte economice negative”, a spus Orban.

El a adăugat că, în general, în economie efectele unor decizii se simt în timp, iar practic raportul leu-euro depinde în foarte mare măsură de evoluţia balanţei comerciale.

„Vă readuc aminte că, începând cu 2017, continuând cu 2018, continuând cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost într-o continuă creştere şi riscă să atingă pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial. Evident că asta afectează şi pune presiune asupra monedei naţionale, pentru că datorită creşterii importurilor evident că e o nevoie mare de valută, de euro, mai ales că aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizează cu ţări din Uniunea Europeană. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principală a scăderii leului în raport cu euro. Pe de altă parte, am încredere că Banca Naţională va avea capacitatea să ţină un echilibru între leu şi euro”, a afirmat premierul.

Orban a mai spus că îngrijorarea în legătură cu acest subiect trebuia să existe mai demult, el dând asigurări că Guvernul va veni cu soluţii.

Sursa: Agerpres

Un răspuns

  1. Hehe, auzi colo : ”îl îngrijorează”… cred că e de-a dreptul disperat că nu poate mulge conform prognozei, au muls pesediștii până a secat ugerul…
    Fără producție și export , doar cu metodele finanțiste ale veteranului Isărescu, nu se poate obține echilibrul ăla decât o scurtă perioadă de timp, metodele sunt artificiale și conduc la apariția speculațiilor financiare (așa cum s-a întâmplat de multe ori)…
    Vorba cuiva (ca reacție la cinicul ”să trăiți bine” băsescian) : ”să trăiți cum ați votat !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus