Românii se pregătesc să sărbătorească Paștele, pe 8 și 9 aprilie, iar în acest context, autorităţile vin în sprijinul acestora, cu recomandări şi atenţionări privind cumpărăturile din această perioadă.

Pentru siguranța achiziționării unor produse sănătoase și conforme, care să permită petrecerea sărbătorilor pascale în liniște, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă următoarele:

Comercializarea cărnii

–  achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate

– evitați cumpărarea de carne din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare, comercializare, nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

–  carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ștampila de control sanitar-veterinar;

– verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc; carnea (de miel) trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată,  de culoare roz  până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;

– se va acorda atenție prețului afișat; se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

– carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

Comercializarea ouălor

– achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate; evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine ;

– la spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar galbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

– în cazul ouălor vândute în vrac (R 589/2008)  trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (Clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate: XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g); o indicație a metodei de creștere a găinilor; o explicație a semnificației codului producătorului;

– data de valabilitate minimă;

– se va acorda atenție prețului afișat;

– se va verifica concordanța dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă;

Comercializarea vopselei de ouă

– achiziționarea produsului se va face numai  din locuri autorizate;

– se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale;

Atenție! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate.

Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)

– achiziționarea produselor se va face numai  din locuri autorizate;

– spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;

– personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor;

– produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;

– pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj.

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale( tablete, figurine etc)

– achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate; evitați cumpărarea de produse de la vânzători ambulanți , chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– starea ambalajelor (integritate, etanșeitate);

– încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător;

– după cumpărare, verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect mătuit etc), culorii ( culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc;

Comercializarea vinurilor

– achiziționarea produselor se va face numai  din locuri autorizate;

– starea ambalajelor (integritate, etanșeitate);

– la alegerea produsului răsturnați recipientul pentru a verifica limpiditatea lichidului;

– se va acorda atenție prețului afișat; se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marchate pe bonurile de casă;

– la cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, solicitați  și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

sursa: alba24.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus