Comuna Șoimuș consumă apă necontorizată pentru probe tehnologice și plătește sume derizorii către APAPROD.

În mandatul său de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț a contribuit decisiv la politizarea instituțiilor aflate în subordinea administrației județene. De la un mandat la altul, Moloț s-a înconjurat de oameni loiali, pe care i-a plasat în funcții cheie: la șefia instituțiilor pe care, astfel, le-a controlat până în măduva oaselor.

Fie că vorbim de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, Teatrul de Artă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau despre societăți comerciale din subordine, cum este SC APAPROD SA, pentru fiecare instituție Mircea Moloț a avut câte un om pregătit să preia controlul și asigure ducerea la îndeplinire a dispozițiilor baronului liberal.

Această  situație este confirmată de procurorii DNA, care subliniat faptul că examenul fraudat pentru șefia DGASPC Hunedoara a fost câștigat de către „singura persoană agreată de către conducerea Consiliului Județean”. Nici operatorul de apă, SC APAPROD SA nu face excepție de la această regulă. De altfel, după falimentul răsunător al SC Drumuri și Poduri SA Hunedoara, despre care nimeni nu mai sulfă o vorbă de ani buni, cele mai mari sume de bani au fost operate de SC APAPROD SA Deva, care a derulat proiecte de sute de milioane de euro. Este vorba despre proiecte de lucrări care au vizat modernizarea, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din județul Hunedoara.

Ancheta penală a DNA care vizează activitatea fostului președinte a scos la iveală faptul că Mircea Moloț și-a traficat influența reală pe care o avea asupra lui Victor Arion, director general al SC APAPROD SA Deva, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurilor de atribuire a unor contracte.  

Procurorii spun că, în schimbul sprijinului oferit de fostul președinte al CJ Hunedoara, administratorul SC VIVA CONSTRUCT SRL a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză (în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice le prevede) către SC VIVANTY INDUSTRIES SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloţ.

Până la finalul anului 2011, SC VIVA CONSTRUCT a încasat suma de 1.481.669 euro pe acest contract, progresul financiar depăşind progresul fizic (real) al lucrărilor efectuate, adică a încasat mai mult decât a lucrat. 

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2010-2014, Mircea Moloț a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv ginerele Roberto Venter și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.

Cum a intrat primarul de la Șoimuș în schema lui Moloț

Mihai Irimie (3) waDeși în 2012 a candidat împotriva primarului susținut de USL și s-a bătut la baionetă cu Mircea Moloț, după câștigarea mandatului de primar al comunei Șoimuș, Mihai Irimie (pe atunci PRM) a căzut la pace cu baronul liberal de Hunedoara. O pace atât de dulce încât, după numai doi ani de madat, Mihai Irimie a anunțat că PRM nu va avea candidat la alegerile parțiale din Colegiul 3 (25 mai 2014), dar îl va susține pe omul lui Mircea Moloț, adică pe Sorin Ștefoni. În toamna aceluiași an, cu ordonanța lui Dragnea pitită în buzunarul hainei, Irimie și-a negociat intrarea în PNL. Mircea Moloț, președintele filialei județene pe atunci, l-a gratulat pe Irimie cu postul de prim-vicepreședinte al organizației PNL Hunedoara.

Alianța cu Mircea Moloț l-a motivat să înceapă lucrul

În vara anului 2014, la Șoimuș au demarat lucrările de introducere a rețelelor de alimentare cu apă. Potrivit declarațiilor primarului, consemnate de presă la acea vreme, pentru început s-a lucrat la Bălata și Șoimuș, în 2015 fiind programate lucrările în satele Boholt și Bejan.

În 2015, pe 18 februarie, Primăria Comunei Șoimuș a încheiat cu SC ApaProd SA Deva un contract de furnizare a serviciului de alimentare cu apă. Practic, firma aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara urma să furnizeze primăriei apă potabilă pentru probe tehnologice în perioada 18 februarie 2015 – 31 decembrie 2015 la tariful de 3,48 lei/mc fără TVA. Printr-o anexă la contract, s-a stabilit și cantitatea lunară care urma să fie furnizată administrației conduse de Mihai Irimie: 60 mc/lună. Surprinzător, aceeași anexă nu conține nicio informație despre contorul de branșament care ar fi trebuit să măsoare cantitatea de apă furnizată clientului de peste Mureș. Concret, anexa la contract stipulează cât se poate de clar că alimentarea cu apă se face fără contor la branșament.

12656274_762766777191798_1159509165_o

Așadar, fără contor, dar cu un debit asigurat de 0,2 l/secundă (17,3 mc/zi), rețeaua de la Șoimuș s-a branșat la rețaua ApaProd SA. Un detaliu care merită luat în seamă este acela că, atât contractual, cât și prima anexă, sunt semnate în numele primarului Mihai Irimie de către viceprimarul Dorin Lugojan.

Câtă apă a curs la Șoimuș?

Pentru primarul Mihai Irimie, să dea apă “gratis” locuitorilor comunei a fost o adevărată provocare electorală, căreia nu i-a putut rezista. Apa a curs în tot acest timp la robinetele celor care și-au făcut branșamente: persoane fizice, gospodării, puncte de lucru ale unor firme sau chiar spălătorii auto. Câtă apă a curs? 60 mc/lună? Asta susține ApaProd, care mai spune că a facturat apa consumată (fără contor!) la 272,19 lei/lună în perioada februarie-august 2015.

Dar dacă a curs mai multă apă? Cine poate verifica și cum? Pentru perioada septembrie-decembrie 2015, adică taman după ce s-a terminat sezonul de udat prin grădini, ApaProd a început să factureze 200 mc/lună, adică 872,05 lei/lună. Primăria Șoimuș a efectuat prima plată în luna septembrie, când a achitat 1.294,56 lei. La sfârșitul anului trecut, administrația condusă de Mihai Irimie mai avea de plată 2.286,46 lei pentru apa facturată.

În realitate, nimeni nu poate spune cu certitudine câtă apă s-a consumat în comuna Șomiuș în 2015, întrucât, în actele adiționale se specifică clar că NU există contorizare la branșament. În acest condiții, să-i credem pe cuvânt pe cei care ne spun că s-au consumat fix 60 mc de apă în fiecare lună? Dar dacă, pentru că nu era contorizat consumul, “beneficiarii” din Șomiuș și-au udat grădinile toată vara, spălătoriile auto au consumat apă fără s-o plătească, piscinele privilegiaților s-au umplut gratis, iar agenții economici și-au văzut liniștiți de treabă, fără grija facturii?

Pentru ApaProd (firma care ne exasperează cu desele întreruperi ale furnizării apă, instituția care ne penalizează dacă întârziem plata facturii și îi debranșează fără milă pe rau-platnici), apa care a curs la Șoimuș înseamnă cheltuieli de operare a rețelei, de tratare a apei, de transport pe rețea etc. Cine plătește cantitatea de apă reală consumată la Șoimuș? Cumva noi, restul hunedorenilor? Nu cumva am identificat un aranjament politic între fostul președinte Mircea Moloț, primarul Gabriel Irimie și directorul ApaProd, Victor Arion, prin care o instituție, oricum politizată, cum e ApaProd a fost folosită ca monedă de schimb pentru a negocia transferul lui Irimie la PNL? Apă gratis în schimbul voturilor.

În tot acest timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Prest, care stabilește, printre altele, tarifele pe care le practică SC ApaProd SA Deva, ne-a spus că apa trebuie scumpită. Că, în caz contrar, județul Hunedoara va fi obligat să returneze sutele de milioane de euro primite de la comunitatea europeană.  

„Și pentru mine e o curiozitate în primul rând. Dacă aș fi primar, aș fi fost atent la detaliile astea. Cum 60 de metri cubi? Păi, dacă ne străduim, 60 de metri cubi pe lună consumăm două familii, dacă nu suntem gospodari. La fel de bine puteau să spună că este un consum estimat, dacă nu există contor. Și cum se plătește factura?! Undeva, SC Apaprod SA contorizează tot, trebuie să fie un contor. Voi discuta acest subiect cu domnul director de la Apaprod”, a declarat pentru Hunedoara Liberă, contrariat, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David.

În ciuda apelurilor noastre repetate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie, nu a putut fi contactat în ultimele două zile pentru a oferi explicații în legătură cu apa consumată de locuitorii comunei.

6 răspunsuri

  1. Mă întreb ce face DNA-ul?

  2. LA MULTI ANI DOMNULE DIRECTOR GENERAL!

  3. Eu cred ca DNA se pregateste pentru un nou descalecat in judet. Parerea mea…

  4. Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a avut un manager bun care acum se ocupa de groapa aia mare in care se vor ingropa toate gunoaiele judetului.

  5. multumim ziarului Hunedoara libera ptr. ca ne -a luminat in legatura cu controlul efectuat de o trupa de coamndo* 6 oameni* de APA PROD pe o strada Calugareni din Deva. Vezi doamne oamenii fura apa dar apa furnizata la Soimus cine o plateste?
    Un proverb sune hotii striga hotii!
    asteptam reactia D-nului presedinte al C.J -DAVID

  6. La bietii angajati zbieri ca nu se vinde apa! Nesimtitule, du te cu molot acolo unde ti e locul! Ti ai batut joc de angajati pe salarii de mizerie impunandu ti domnia infecta de 10 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus