Sute de familii au fost strămutate.

Este unul dintre cele mai frumoase lacuri din ţară, dar s-a construit pe dramele unor oameni nevoiţi să lase totul şi să o ia de la capăt. A fost conceput de comunişti ca principală sursă de alimentare cu apă a municipiului Hunedoara şi a combinatului siderurgic: Lacul Cinciş.

Localnicii din şase sate au fost nevoiţi, în 1960, să-şi dărâme casele, să-şi abandoneze pământurile şi să se mute în noua locaţie aleasă de autorităţile vremii. Acolo era şi o pădure de stejar veche de sute de ani.

Una dintre vechile biserici înghiţite de ape a fost construită de Iancu de Hunedoara, în anul 1448. Câţiva săteni, împreună cu preotul, au reuşit să salveze zece icoane pictate pe lemn şi 59 de lucrări în frescă. Picturile au fost duse la Castelul Huniazilor, dar multe au pierit. Singurul care a dăinuit în acele locuri e clopotul, strămutat la biserica nouă din deal.

Cincis_Lake

Pe malul lacului a rămas în picioare doar biserica romano-catolică pustiită şi mâncată de ape.

Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, a prevestit cu mulţi ani înainte că aceste locuri mirifice vor fi înghiţite de ape.

Barajul şi Lacul Cinciş au fost create ca să asigure necesarul de apă al oraşului Hunedoara, aflat la acea vreme în plină dezvoltare, şi al combinatului din localitate.

În anii ’60, pe lac erau o bază nautică, un ştrand, vaporaşe şi ambarcaţiuni de mici dimensiuni pentru agrement.

stiri.tvr.ro

foto: cotidianul.ro/wikimedia.org

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Un răspuns

  1. Aici este vorba de istorie locala.Dar este un articol scris de un elev de clasa a doua ce a inteles el din povestirile altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus