În data de 9 august a anului 117 a murit împăratul Traian, unul dintre cei mai mari conducători ai Imperiului Roman.

Cu numele latin de Marcus Ulpius Traianus, împăratul Traian s-a născut în anul 53 d.Hr. în oraşul Italica, provincia Baetica, din Spania de astăzi. A urcat de tânăr în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, pe fluviul Rin, luând parte la războaiele lui Domiţian împotriva triburilor germanice. Pentru felul în care și-a slujit țara, în anul 97 Traian a fost adoptat ca fiu și asociat la domnie de către împăratul Nerva, iar la moartea acestuia în anul 98, Traian a ocupat tronul imperiului. Traian a fost unul din cei mai mari împăraţi romani, în timpul guvernării sale Imperiul Roman atingând maxima sa întindere, după ce în Europa, Traian a ajuns cu granița la Rin si Dunăre, în Asia a cucerit Armenia, Mesopotamia, nord-vestul Arabiei si peninsula Sinai și a stăpânit de asemenea toată partea de nord a Africii.

Cea mai importanta cucerire a lui Traian a fost Dacia. Prima campanie a împăratului Traian împotriva Daciei a debutat în primăvara anului 101 d.Hr. când după ce părăsește Roma, Traian se îndreptă spre Moesia Superior și traversează Dunărea pe podul de vase de la Dierna (Orșova de astăzi) pătrunzând în Dacia prin Banat în fruntea unei armate formată din 13 legiuni.

În vara anului 101 are loc bătălia de la Tapae dintre daci și romani, unde regele Decebal încearcă să oprească înaintarea romană spre capitala Daciei. Bătălia dintre daci și romani se încheie însă nedecis, ceea ce face ca iarna dintre anii 101 și 102 d.Hr. dacii să traverseze Dunărea îngheţată și să atace castrele romane de la sud de fluviu. În primăvara aceluiași an, regele dac Decebal este înfrânt de către Traian la sud de Dunăre și la Adamclisi în Dobrogea, fiind nevoit să încheie pacea cu romanii.

Cel de-al doilea război daco-roman a avut loc între anii 105 și 106, după ce Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat cu Traian în primul război daco-roman. Spre deosebire de primul conflict, în cel de-al doilea război au avut loc și mai multe lupte, care au provocat pierderi însemnate ambelor părți. În cele din urmă, Traian a triumfat și a ocupat Dacia, iar în cinstea acestei victorii, serbările de la Roma au ținut timp de 123 de zile. Tot în cinstea acestei mari victorii, Traian a dat ordin să se ridice un monument numit „Columna lui Traian”,  inaugurat în anul 113, care să amintească de izbânda sa împotriva dacilor.

Traian a extins apoi și mai mult graniţele Imperiului Roman, anexând la acesta numeroase zone ale lumii, ajungând ca la sfârșitul anului 114 să cucerească regatul parţilor, vechi rival al Romei din Orient şi să ocupe toată Mesopotamia de nord, Asiria şi Babilonul. În  9 august a anului 117, chiar la întoarcerea din lunga sa campanie din Orient, pe când se afla pe coasta Ciliciei, în Turcia de azi, Traian a murit, iar cenuşa i-a fost adusă în Roma într-o urnă de aur şi depusă la baza celebrei Columne ce-i poartă numele.

Lecția de istorie – prof. Viorel Guțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus