Comisia condusă de Constantin Traian Igaş a depus o iniţiativă legislativă pentru protejarea monumentelor din păduri.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a depus o inițiativă legislativă, semnată de deputați și senatori din întreg spectrul politic, prin care sunt scoase din fondul forestier naţional suprafețele de teren pe amplasamentul cărora se află monumentele istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Actul normativ prevede posibilitatea intervenţiilor asupra suprafețelor împădurite pe care se găsesc monumente istorice naționale aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Iniţiativa a venit ca urmare a vizitei de lucru efectuate de către membri comisiei la Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, când s-a constatat că arborii din incinta monumentelor, căzuți peste acestea sau sub iminența prăbușirii, reprezintă un pericol real pentru starea şi integritatea obiectivelor de patrimoniu național de valoare universală. În același timp, Cetățile Dacice sunt amplasate pe terenuri împădurite aflate în fondul forestier național, ceea ce impiedică intervenţiile de tăiere şi evacuare, prețul plătit fiind distrugerea monumentului.

“După ce am văzut la fața locului un exemplu de bună practică, și aici mă refer la vizita de lucru efectuată de comisie la Cetățile Dacice împreună cu reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, toți membrii comisiei am considerat ca fiind necesară intervenția noastră ca parlamentari pentru conferirea unui plan legal care să vină în ajutorul celor care vor să protejeze monumentele istorice din țara noastră”, afirmă senatorul arădean Constantin Traian Igaș, preşedintele comisiei.

aradon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus