Viorel Sălan (senator PSD): „Am finalizat proiectul de lege prin care transferăm Cetăţile dacice la administraţia locală”

Problema  admnistrării Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei nu este nouă. De câţiva ani buni s-au căutat diferite soluţii, ţinând cont de experienţa pozitivă de la Sarmizegetusa Regia. Se pare că, în sfârşit,  ne apropiem de o rezolvare finală. Am solicitat detalii în acest sens de la senatorul PSD Viorel Sălan.

„Cele mai mari dificultăţi  sunt legate de statul juridic al terenurilor, de desemnarea unor administratori, de lipsa căilor de acces. În acelaşi timp la o evaluare serioasă, s-a constatat suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă de teren a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată. Un alt pericol permanent care planează asupra acestor monumente unice este  braconajul artefactelor, favorizat de lipsa pazei. Toate acestea au rămas nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cu o singură excepţie, cea de la Sarmisegetuza Regia, unde Consiliul Judeţean a devenit administratorul sitului, restul cetăţilor sunt o invitaţie deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele.

După consultări cu colegii parlamentari PSD de Hunedoara, cu factori responsabilli  şi de decizie din Ministerul Culturii  şi Consiliul Judeţean Hunedoara, am concluzionat că soluţia cea mai bună este o lege specială.

Cu bucurie trebuie să vă spun că am finalizat redactarea textului legii pe care îl voi depune marţi, la Senatul României.  Proiectul de lege va reglementa regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente.

Ne dorim ca, după adoptare, legea însăşi să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor  mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, dar şi un imbold pentru dezvoltarea economică a zonei Orăştie”, a declarat senatorul PSD Viorel Sălan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus