• Dragobetele e o sărbătoare populară românească celebrată pe 24 februarie.
  • Dragobetele reprezintă pentru români simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros şi cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon.
Dragobetele e o sărbătoare populară românească celebrată pe 24 februarie. Dragobetele este o zi dedicată iubirii si renaşterii.
In prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros şi cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon.
Legenda Dragobetelui. Cine este Dragobetele
Potrivit unei legende, Dragobete ar fi fost fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi voinic care influenţa în bine viaţa celor pe care îi întâlnea, zeul dragostei si al bunei dispozitii, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ foc, care le face pe fete să-şi piardă minţile.
O altă legendă legată de ziua iubirii spune că Dragobete s-a numit iniţial Dragomir, ce simboliza zeul iubirii.
Pentru că nimeni nu ştia cine este tatăl lui, se zvonea că ar fi fost zămislit de chiar Duhul Muntelui, în timpul împreunării cu Dochia, când acesta s-a transformat în ceaţă.
La naştere, Dragobete a avut patru ursitoare de seamă, care i-au oferit daruri din cele mai alese. Prima ursitoare a fost primăvara care i-a oferit iubirea. A doua ursitoare a fost vara, care i-a dăruit dulceaţa fructelor şi căldura dragostei. A treia ursitoare a fost toamna, care i-a dat un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui. Ultima ursitoare a fost iarna, care i-a oferit o îmbrăcăminte albă, imaculată, cu sclipiri de diamante. Ca cingătoare, i-a dăruit un brâu roşu cusut cu perle. Straiul era concept astfel încât creştea odată cu flăcăul, rămânând alb ca neaua, oricât l-ar fi purtat.
Cu aceste daruri, Dragobete reuşea să seducă fiecare tânără care îi ieşea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al dragostei şi al iubirii.
Mai târziu, când devenise deja tânăr fecior, Dragobete a mers în munţi, unde a învăţat despre plante şi animale. Astfel, Dragobete devine, în credinţa populară, stăpânul păsărilor şi al plantelor.
Se spune, de asemenea, că după ce şi-a îndeplinit sorocul Dragobete a fost transformat de Baba Dochia într-o plantă numită Năvalnic, plantă care renaşte primăvara în mai toate poienile şi care se foloseşte pentru descântece de dragoste şi pentru tratarea rănilor, de unde şi denumirea populară a sărbătorii de Dragobete – “Năvalnicul”.
În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile şi mituri”.
sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus