Vineri, la propunerea conducerii Consiliului Județean Hunedoara, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Liliana Țolaș, a fost sancționată cu „avertisment scris” după ce a fost afișat un banner ce conținea date greșite privind Centenarul Marii Uniri.

„Prin prezenta doamna Liliana Ţolaş se avertizează în scris: să îşi îndeplinească  cu profesionalism atribuţiile de serviciu cu responsabilitate, competenţă, eficienţă, corectitudine şi conştiinciozitate ca în viitor să nu mai aducă prejudicii de imagine Consiliului Judeţean Hunedoara”, se arată în hotărârea adoptată vineri de Consiliul Județean Hunedoara.

„Pentru” sancționare au votat 28 consilieri județeni, iar „împotrivă”, 2. 

„În scopul marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a avut inițiativa de a crea și amplasa în spațiul public hunedorean o serie de materiale de promovare a evenimentului istoric, în acest sens achiziționând mash-uri de diferite dimensiuni care au fost montate pe clădiri reprezentative ale județului. Achiziția acestor materiale și a serviciilor aferente de montare s-a realizat în SEAP și s-a concretizat prin încheierea unui contract cu SC INDESIGN SRL.

În baza contractului amintit, în seara zilei de vineri, 06.07.2018, a fost montat un mash cu dimensiunile de 5,5×5,5m pe clădirea supermarketului Auchan din Deva, iar textul imprimat a conținut o greșeală de tipărire  nesesizată nici de firma care a produs mash-ul , nici de firma care l-a montat și nici de către reprezentanții muzeului care aveau obligația de a verifica cele inscripționate și de a recepționa produsele achiziționate.

Textul imprimat pe mash conținea o greșeală a anului  înfăptuirii Marii Unirii, adică în loc de 1918 a fost inscripționat anul 1818, rezultând astfel o eroare materială: ”Celebrăm Marea Unire 1818-2018”, ce a condus la denaturarea realității istorice și la dezinformarea cetăţenilor.

Greșind cu 100 de ani celebrarea Marii Uniri  care a fost înfăptuită acum 100 de ani, nu acum 200 de ani, cum a reieșit din materialul promotional afișat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane sub sigla Consiliului Județean Hunedoara, reprezentanții instituției de cultură au adus un nedorit prejudiciu de imagine și de încredere instituțiilor statului din județul nostru, care venind din partea unei instituții publice de cultură aflat în serviciul societății, este cu atât mai grav cu cât scopul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, conform Regulamentului de organizare și funcționare este tocmai conservarea, comunicarea și expunerea în scopul cunoașterii și  educării a mărturiilor materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane.

Astfel, comiterea erorii de pe mash-ul afișat, a condus la apariția în mass-media locală și națională a unor articole acide care au sancționat drastic cele petrecute și care considerăm că  au condus la diminuarea substanțială a încrederii, autorității și prestigiului Muzeului Civilizației Dacice și Romane și mai mult decât atât la incriminarea autorității sub care îsi desfășoară activitatea muzeul, adică a Consiliului Județean Hunedoara”, se arată în fundamentarea hotărârii CJ Hunedoara.

 

 

4 răspunsuri

 1. E lumea rea si invidioasa Doamna !….Important este ca sub “managementul” Dvs, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva mentine vie memoria Dr Petru Groza !
  Poate in viitor ii amenajati si un mausoleu, ca-n Piata Rosie sau ca-n Parcul Carol !….

 2. rapel@talleyrand.fr' Eroarea imateriala spune:

  O eroare materiala ? He-he ! Uneori o eroare este mai grava decat o crima…
  (“Plus q`une crime, une faute !” Talleyrand…)

 3. Pai daca Doamna a patit-o pentru o “eroare materiala” de una bucata cifra, dl. Daea, exterminatorul porcilor, ce-ar trebui sa pateasca pentru enormitatile debitate ?
  Sau, de la un anumit nivel in sus, prostia devine o calitate/facultate obligatorie ba chiar un criteriu de promovare alaturi de slugarnicia fara limite ?

 4. Pentru situatia existenta la Spitalul Judetean Deva, actualii sefi ai CJ (precum si predecesorii lor) ar trebui crucificati. Probabil,locul L.Tolas, trebuie ocupat de te miri ce “TUTA ABSOLUTA” din curtea trinomului Nistor-Bobora-Introtero, ca astea sunt acum la moda! Nu trebuie sa stie nimic din p.d.v. profesional, trebuie doar sa stie sa injure ca la usa cortului, sa ofere “privelisti” si “privilegii” de o anumita natura si cel mai important, sa semneze orice, oricat de nelegal, absurd sau periculos ar fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus