SONDAJ. Ce șanse au principalii contracandidați să câștige fotoliile primarilor în funcție?

HUNEDOARA. Principalul contracandidat al primarului în funcție, Viorel Arion (PNL), este Dan Bobouțanu (PSD), actualul viceprimar.

Dan Bobouțanu este, din 2012, viceprimar al municipiului Hunedoara. Unul din principalele avantaje ale candidatului validat de PSD este curajul de a înfrunta binomul politic care controlează municipiul Hunedoara, format din primarul Viorel Arion și deputatul Carmen Hărău. Dan Bobouțanu și-a anunțat intenția de a candida în vara anului trecut, asumându-și un mesaj tranșant la adresa celor doi. De asemenea, votul negativ care s-ar putea întoarce împotriva lui Viorel Arion ar putea fi cuantificat în dreptul candidatului PSD. În plus, simplul fapt că social-democrații nu au avut un primar în ultimii ani într-un municipiu fost monoindustrial, ar putea cântări în urma epuizării variantelor „de dreapta”: Nicolae Schiau, Ovidiu Hada și Viorel Arion.

În ciuda dorinței de a câștiga alegerile locale din 2016, Dan Bobouțanu se confruntă cu o notorietate scăzută confirmată chiar de sondajele de opinie realizate la comanda PSD. Potrivit acestora, hunedorenii ar vota PSD în proporție de 40%, însă Dan Bobouțanu ar obține doar 30%. O altă vulnerabilitate a principalului contracandidat al actualului primar este faptul că, fosta sa colegă de partid, deputata Carmen Hărău, încă deține controlul asupra unor zone importante din interiorul organizației locale a PSD Hunedoara.  

Dacă Viorel Arion va pierde alegerile locale din 2016, acest lucru se va întâmpla exclusiv „pe mâna lui”. În 2013-2014, apariția unui candidat care să-i provoace disconfort lui Viorel Arion era improbabilă. Pe surse, sondajele de opinie îl creditau în acea perioadă cu peste 75% din încrederea hunedorenilor.

Alături de deputata Carmen Hărău, devenită colegă de partid prin fuziune, Viorel Arion a ratat principala temă de campanie din 2012: atragerea investitorilor și crearea de locuri de muncă. Această promisiune s-a transformat într-o glumă amară într-un oraș văduvit de progres economic și social. Potrivit unui sondaj comandat de PSD, Viorel Arion e în cădere liberă, ajungând la 56% intenție de vot a hunedorenilor.

Această scădere se poate datora și deselor scandaluri legate de alocările financiare discreționare, a faptului că a creat în jurul său un grup de interese pe care l-a “răsplătit” periodic cu funcții de directori, posturi în administrație, contracte, terenuri și alte facilități, împărțind Hunedoara între „ai lor” și „ăilalți”.  

Competiția electorală pentru alegerea primarului  la Hunedoara se anunță, cel mai probabil, „vedeta” alegerilor locale din 2016. Forța politică și financiară a binomului politic Arion&Hărău ar putea fi învinse doar de o mobilizare amplă a electoratului hunedorean.

 

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeți că va câștiga alegerile pentru funcția de primar al municipiului HUNEDOARA în 2016?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Un răspuns

  1. Cum dracu sa votezi de 2 ori un bou si sa fie si din psd,hunedorenii par a fi masochisti..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus