"Cei care nu merg la vot nu fac decât să propage corupţia şi să ajute la înşurubarea în politică a unor personaje dubioase."

„Sunt două paliere prin care funcţionează acest mecanism – psihosocial şi politic. Acesta din urmă ţine de organizarea de partid, care în România funcţionează ca o organizaţie de tip tribal de tip sud-american, în care există carteluri, un El lider maximo şi locotenenţi. Aici, membrii grupului sunt cointeresaţi financiar, iar efectul direct în administraţie este politizarea. Se crează o relaţie de interdependenţă, primarul are influenţă maximă politică şi o răsfrânge în mediul profesional. În anii `90, frâiele politicii au fost luate de palierul 2-3 din Securitate, iar până în anii 2011-2012 toată organizarea de partid se baza pe grupuri de interese, care să le asigure accesul la putere şi implicit la resursele ţării“, descrie consultantul politic Teodor Răileanu pentru adevarul.ro.

În mediul rural, acest lucru se concretizează în ajutoare sociale care înseamnă supravieţuirea săracilor. Aceştia ajung astfel să îşi dea votul pentru a putea primi de mâncare. La oraş înseamnă investiţii, pentru că primăria este cel mai mare investitor local; proiecte de infrastructură se fac pe banii primăriei, buget care este sursă inepuizabilă de trafic de influenţă şi corupţie. Toată structura piramidală coboară la nivel de şcoală.

„Partidele sunt extrem de bine organizate. La alegeri se dă bătălie între nucleele dure ale partidelor. Nucleul dur al partidului este format din votanţii loiali şi care este relevant în condiţiile absenteismului. Când prezenţa la vot este 30%-35%, nucleul dur contează în proporţie de 10%. Dacă oamenii ar ieşi la vot, ponderea lor ar deveni nesemnificativă. Astfel că aceia care nu merg la vot nu fac decât să propage corupţia şi să ajute la înşurubarea în politică a unor personaje“, conchide Răileanu.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus