„Sfântul” Viorel, ocrotitorul firmelor falimentare
Problema serviciilor de colectare a deşeurilor din municipiul Hunedoara a apărut în 2014, când SC SALUB SA a intrat în faliment. În vara anului trecut, Primăria Hunedoara a delegat (la data de 01.07.2014) gestiunea acestui serviciu unei alte societăţi, SC PISA ECO AMBIENTE SA, care avea însă acelaşi acţionariat și același administrator. Operatorul a funcţionat cu utilajele şi bunurile falimentarei SC SALUB SA, pe care le-a închiriat de la lichidatorul judiciar. Ulterior acestea au fost cumpărate de acţionari.
Contractul încheiat cu SC PISA ECO AMBIENTE SA expira în primăvara anului 2015, însă primarul Viorel Arion l-a prelungit cu 60 de zile în 13.03.2015, cu de la sine putere, fără ca actul adițional la contract să fie aprobat de Consiliul Local (CL) Hunedoara, așa cum era normal. Firma în gestiunea căreia se afla serviciul de colectare a deșeurilor a intrat în faliment, moment în care conducerea administrației locale din Hunedoara a luat decizia de a înființa un Serviciu Public de Salubrizare. Decizia a fost aprobată de CL Hunedoara în 9 martie 2013, însă acest serviciu nu a funcționat niciodată.
În urma controlului efectuat la data de 6 august 2015 de către reprezentanțiiAutorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. s-a constatat că „Serviciul Public de Salubrizare nu a funcționat, nu a avut în exploatare bunuri, activități ori servicii de utilități publice” și că „autoritățile locale au atribuit direct Contractul de delegare a gestiunii fără respectarea tuturor condițiilor prevăzute de Lege.”
SC SALUBPREST SRL a fost înființatăîn urma reorganizării Serviciului Public de Salubrizare aprobată de CL Hunedoara prin HCL 140/21.04.2015. Societatea de salubrizare este administrată de Camelia Popa (fost administrator al SC SALUB SA şi SC PISA ECO AMBIENTE SA) şi condusă, din postura de director, de către Nicolae Baloşin, fostul director al SC ECOSID SRL. Fără a lua în seamă și alte oferte de pe piață, conducerea primăriei a decis să preia la pachet angajații, utilajele și bunurile aflate în posesia SC PISA ECO AMBIENTE SA. Nu puține au fost vocile care s-au opus acestei preluări.
“Aşa ceva nu s-a mai întâmplat nicăieri, ca o firmă a consiliului local să preia de la bunuri până la ultimul angajat o firmă privată falimentară. În aceste condiţii, de ce nu preluăm angajaţii tuturor firmelor care se află în faliment în Hunedoara? Ni s-a spus că vom face o societate nouă, nu că vom prelua una falimentară” – Jane Magaon, consilier local PNL, 12 mai 2015.
Începând cu data de 1 iunie 2015, societatea nou înființată a primit în gestiune prin atribuire directă: a) colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții; b) colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare; c) organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor; d) organizarea tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale, celelalte activități fiind contractate de SC PROSERV SA încă din 2006.
SALUBPREST funcționează fără licență de la ANRSC
Înființarea noii societăți nu a trecut prea ușor de CL Hunedoara unde, propunerea primarului Viorel Arion a fost modificată. Viorel Arion ar fi vrut ca societatea să nu verse niciun leudin profitul realizat în bugetul local, iar administratorul societății să fie stresat cu încasarea banilor de la populație și agenți economici.
La propunerea consilierului local Maria Mornea (președinte al Corpului Experților Contabili), consilierii au stabilit că, printre indicii de performanţă ai administratorului va figura şi gradul de încasare. Astfel, dacă nu va reuşi să asigure încasarea a 80% din valoarea totală a facturilor emise, administratorul Camelia Popa va rămâne fără funcţie. În acelaşi timp, SC SALUBPREST SRL va trebui să direcționeze spre bugetul CL Hunedoara, 50% din profitul realizat (lucru care nu era prevăzut în propunerea conduceri Primăriei).
La momentul în care au aprobat înființarea societății, consilierii locali au ridicat problema licențierii societății. Același subiect a fost readus în discuție la momentul atribuirii directe a serviciului de colectare a deșeurilor către SC SALUBPREST SRL. De fiecare dată, reprezentanții Primăriei au dat asigurări că obținerea licenței de funcținare de la ANRSC este doar o formalitate. Timpul însă a demonstrat că nu este așa: ANRSC a respins solicitarea de licențiere a societății înființate de administrația locală din Hunedoara.
În aceste condiții, se ridică un semn de întrebare legitim: cum poate o firmă fără licență într-un anumit domeniu de activitate să încheie contracte, să desfășoare activități, să emită facturi și să le încaseze?
Fără licență, dar cu chef de spart sute de mii de euro
Lipsa licenței ANRSC nu pare să afecteze conducerea societății care, la sfârșitul lunii septembrie, a cerut CL Hunedoara să aprobe cheltuirea a peste 300.000 de euro pentru achiziția a 3 autocompactoare (a câte 16 metri cubi fiecare) și a unei autobasculante. Reprezentanții societății susțin că au nevoie de aceste utilaje pentru desfășurarea activității. Ciudat, având în vedere că au deja în folosință utilajele falimentarei SC PISA ECO AMBIENTE SA despre care spuneau – la momentul preluării că sunt în stare de funcționare.
Inițiativa celor de la SC SALUBPREST SRL este cu atât mai bizară cu cât, odată cu implementarea Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor în Județul Hunedoara (proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Hunedoara), societatea municipalității hunedorene nu va putea participa la licitația pentru desemnarea operatorilor care vor gestiona deșeurile în județ. În aceste condiții, se ridică un alt semn de întrebare important: ce se va întâmpla cu societatea în care Primăria pompează acum sume colosale după ce nu își va mai putea desfășura activitatea?
Modul haotic în care primarul Viorel Arion gestionează inclusiv această problemă arată adevărata față a unei administrații locale care, în lipsa unei viziuni de dezvoltare a Hunedoarei, rezolvă situațiile de criză cu soluții de moment – extrem de costisitoare pentru bugetul local. Mai mult, actualul primar nu pare să aibe vreo remușcare că îndatorează până-n gât pe fiecare hunedorean, lucru care conduce la concluzia că s-a obișnuit cu gândul că nu va mai prinde al doilea mandat de primar și… după Arion, potopul!
Ultimele comentarii