Vor fi extrași 105 arbori bătrâni și înlocuiți cu specii de talie mijlocie

Potrivit anunțului făcut de Primăria municipiului Orăștie, extragerea celor 105 buc arborise va efectua în această primăvară, în perioada aprilie – mai, când timpul o va permite, fără a leza integritatea arborilor învecinați și a terenului afectat de transportul lor în vecinătatea parcului.
Totodată în cursul acestui an se vor executa lucrări de plantare în zonele libere cu specii de foioase de talie mijlocie pentru refacerea și regenerarea parcului, proces care se va continua și în anii următori.
Parcul din Orăştie a fost înfiinţat între anii 1900 – 1910, fiind un amestec de specii foioase şi răşinoase, plantate în asortimente şi aliniamente pe lungimea parcului, cu o cale de acces pietonală pe mijlocul lui. Speciile folosite sunt castan în aliniamente, stejar, cer, carpen, ulm, salcâm, tei, plop, pin silvestru şi ulterior au fost plantate alte specii.

Vârsta optimă la maturitate a acestor specii este între 40 şi 90 ani, după care intră în declin, generând uscarea, creşterea lentă sau stagnarea, dezvoltându-se procesul de putrefacţie a trunchiului, din interior spre exterior.

Prezenţa factorilor externi şi interni precum: seceta prelungită şi insolaţia extremă, atacurile de insecte, precum şi ciupercile foliare xilofage şi făinarea au afectat starea de sănătate şi vitalitate a arborilor, ducând la o uscare în masă a speciilor de pin, precum şi afectarea sistemului foliar în lunile iulie-august, cu mult înainte de intrarea în repaus vegetativ (în special la castan).

În conformitate cu legea, proprietarii şi administratorii de spaţii verzi sunt obligaţi să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.

Constatând în ultimii 5-6 ani vătămarea fiziologică și fizică masivă a arborilor din parc, precum și efectele distructive ale fenomenelor meteorologice (furtuni) care au rupt și dislocat din rădăcini arbori, s-a impus luarea unor măsuri urgente de extragere a exemplarelor bolnave, uscate, a celor închiriate cu risc de cădere, a celor dislocate din rădăcină pentru a preveni și infestarea celor sănătoși precum și evitarea unor accidente care pot afecta vieți omenești.

În vederea salvării vegetației existente și viabile, parcul are nevoie de o strategie de refacere treptată pe o perioadă medie de 15 – 20 ani, prin cartarea exemplarelor aflate în declin și a celor încă viabile și înlocuirea lor treptată cu alte exemplare adaptabile tipului de sol din acest loc. Este un proces de durată, care se poate face doar respectând o strategie coerentă pe baza unui proiect aplicabil pe toată perioada de refacere.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus