Ca și când canicula nu ar fi fost de ajuns, spiritele s-au încins când românii au aflat cine sunt și mai ales cât câștigă cei mai privilegiați pensionari ai țării.

 

Povestea pensiilor speciale îşi are începutul în anii 2000, când au fost simţitor îmbunătăţite drepturile salariale şi pensiile unor categorii ocupaţionale din domenii considerate de interes special: justiţie şi afaceri interne, zona de apărare și securitate naţională.

Ulterior, partidele care vremelnic s-au aflat la putere au utilizat pensiile speciale ca mijloc de întărire a loialităţii instituţiilor de forţă.

Ca să fie treaba treabă, aceste scheme de pensii au fost introduse și pentru alte categorii, cum sunt diplomații, parlamentarii, funcționarii parlamentari, funcţionarii din Curtea de Conturi sau personalul auxiliar din justiţie.

„Pensiile speciale” pe înțelesul tuturor

O pensie corectă se calculează ținând cont de trei criterii: cu cât ai cotizat lunar, câți ani ai cotizat și câți ani te vei bucura de pensie (altfel spus, cu cât te pensionezi mai repede, cu atât ar trebui să ai o pensie mai mică).

„Maxima nesimțire au atins-o tinerii pensionari din zona specială”, explică Grigore Cartianu pentru România Liberă. Să zicem că lucrezi de la 23 de ani, într-o țară cu speranța medie de viață de 73 de ani (cum e România). Dacă te pensionezi la 45 de ani, înseamnă că tu contribui 22 de ani și beneficiezi 28 de ani (raportul muncă/pensie: 22/28 = 0,78). Dacă te pensionezi la 55 de ani, contribui 32 de ani și beneficiezi 18 ani (raportul muncă/pensie: 32/18 = 1,77). Dacă te pensionezi la 65 de ani, contribui 42 de ani și beneficiezi 8 ani (raportul muncă/pensie: 42/8 = 5,25).

Acest tip de coeficienți (0,78 / 1,77 / 5,25) ar trebui folosit în calcularea pensiei. Orice alte argumente – muncă grea, stres, riscuri, responsabilități, importanța socială etc. – sunt inutile: toate aceste criterii trebuie să se regăsească în mărimea salariului, care va influența mărimea pensiei. Tragedia este că, în sistemul nostru strâmb, cei care se pensionează la 45 de ani, în categorii speciale (adică hoțești), ajung să ia pensii mult mai mari decât cei care cotizează până la 65 de ani.

Încă o dată se vede dublul standard al guvernanților. La televizor susțin principiul (corect, de altfel) „la muncă egală, salarii egale”. Corect până la capăt ar fi: „la muncă egală, salarii egale și pensii egale!”, nu-i așa?

Cum ajung privilegiații sistemului la pensii uriașe prin comparație cu restul românilor? Prin legi speciale, care introduc alte reguli în ceea ce îi privește. De exemplu, unele pensii speciale se calculează prin raportare la venitul total (care include sporuri, diurne, indemnizații de hrană sau de transport etc) din cele mai bune 6 luni consecutive din ultimii 5 ani lucrați.

Sistemul pensiilor speciale, cel puțin două mari probleme

Prima ţine de inechitate, de lipsa de dreptate socială faţă de nivelul general al pensiilor și salariilor din România. Cum astăzi pensia medie din țara noastră este undeva în jurul a 1.000 lei, iar un salariu mediu net sub 2.400 lei, este foarte greu de adus argumente în favoarea pensiilor speciale, mai ales când acestea sunt, în marea majoritate a cazurilor, de cel puţin 3-4 ori mai mari faţă de pensia medie şi cu aproape 50 la sută mai mari chiar decât salariul mediu net.

În timp ce generalii „de pace” au pensii de 13.000 de lei, invalizii de război primesc indemnizații lunare cuprinse între 196 și 259 de lei, în funcție de gradul de invaliditate. Suma maximă, 259 de lei, le revine celor cu gradul I de invaliditate. Comentariile sunt de prisos…

A doua problemă ţine de (ne)sustenabilitatea sistemului. Anul trecut pensiile speciale plătite celor 160.000 de persoane au costat aproape 6,1 miliarde de lei, echivalent cu aproximativ 0,9 la sută din PIB. Poate vi se pare puțin, dar gândiți-vă ce dezbateri ample s-au purtat despre obligația noastră de a asigura un buget de 2 la sută din PIB pentru apărare. Prin comparație, cu banii de pe pensiile speciale, în doi ani am putea construi autostrada Sibiu – Pitești.

Cine sunt pensionarii de lux ai României?

Știați că pensiile parlamentarilor și ale magistraților sunt duble față de pensiile militarilor? Nici pensionarii Sistemului Român de Informații (din care mulți au activat și în structurile fostei Securități) nu stau rău. Un astfel de pensionar ia de la statul român, în fiecare lună, peste 1.000 de euro. Cei 160.000 de militari, polițiști, SRI-ști, parlamentari sau magistrați au primit de la statul român, în primele șase luni ale anului 2017 aproape 3,3 miliarde de lei, echivalentul a 714 milioane de euro.

Aproximativ 80.000 de pensionari militari au primit de la stat aproape 298 de milioane de euro pe primul trimestru al anului. Asta înseamnă că pensionarii militari câștigă, în medie, lunar, aproximativ 620 de euro.

Polițiștii, jandarmii și pompierii de la ISU primesc și ei de la buget o sumă importantă, aproximativ egală cu cea a MApN-ului: 290,5 milioane de euro. Având în vedere însă că sunt mai puțini decât militarii, doar 62.000, rezultă că pensia lor medie lunară este de 780 de euro. Așadar, cu 160 de euro mai mult decât angajații din Armată.

Foștii angajați ai Serviciului Român de Informații (SRI), dar și ai fostei Securități comuniste, primesc de la stat puțin peste 56 de milioane de euro, numai că numărul lor, potrivit Casei de pensii sectoriale a SRI, nu depășeste 10.000 de persoane. În consecință, indiferent dacă a apărat democrația după 1989 sau a făcut poliție politică pe vremea lui Ceaușescu, pensia medie a unui astfel de pensionar este de peste 1.000 de euro.

Civilii care primesc pensii speciale sunt foștii procurori, judecători, parlamentari, diplomați și aviatori. În total, statul a plătit acestor 8.600 de persoane pensii în valoare de puțin peste 70 de milioane de euro. Calculele arată că aceștia sunt pensionarii cu cele mai mari venituri, pensia medie fiind de aproape 1400 de euro.

 • Pensionarii din MApN – 79.000 persoane
 • Bani de la buget: 297,39 milioane euro
 • Pensia medie: 620 euro
 • Pensionarii Ministerul de Interne – 62.000 persoane
 • Bani de la buget: 290,5 milioane euro
 • Pensia medie: 780 euro
 • Pensionarii din SRI – 9.200 persoane
 • Bani de la buget: 56,1 milioane euro
 • Pensia medie: 1016 euro
 • Foștii parlamentari, magistrați, diplomați – 8.600 persoane
 • Bani de la buget: 70 milioane euro
 • Pensia medie: 1.356 euro

Sursa: economica.net 

Cireașa de pe tort: cumulul de pensii speciale și salarii

Dacă ați rezistat cu greu până aici, vă avertizăm că urmează alte dezvăluiri, care vă vor pune la grea încercare. Pentru exemplificare îl avem la îndemână pe generalul în rezervă Viorel Sălan (foto), actual senator PSD, fost șef al Jandarmeriei județului Hunedoara – intrat zilele trecute în atenția presei naționale.

Coincidență extrem de convenabilă, cu fix 6 luni înainte de pensionare, la 1 martie 2016, Sălan este promovat adjunct al Șefului Jandarmeriei Române. Se pensionează pe 30 august și, grație veniturilor consistente din cele 6 luni, ia o pensie lunară de peste 12.000 de lei. Patru luni mai târziu, proaspătul pensionar este impus de Laurențiu Nistor pe listele pentru Senat. Pe lângă pensie, Sălan mai încasează venituri, după cum urmează: 13.000 lei pe lună – indemnizația de parlamentar, 20.000 lei/lună – suma forfetară, 6.500 lei – pentru chirie în București. În plus, la finalul mandatului, după împlinirea vârstei de 65 de ani, va primi încă o pensie specială, de parlamentar, a cărei valoare actuală este de 3.500 de lei lunar. Asta dacă se oprește la un mandat. Dacă nu, câte 3.500 de lei pentru fiecare mandat de parlamentar.

Discuția trebuie să depășească persoana senatorului Sălan și să intre în fondul problemei: ceva e putred rău în logica întregului sistem.

Concluzii

Când te uiți pe lista categoriilor privilegiate, nu se poate să nu îți treacă prin minte un gând tulburător: cum naiba se face că politicienii și reprezentanții instituțiilor de forță ale statului sunt cei mai egali dintre noi? Parlamentarii, polițiștii, băieții din servicii, magistrații și soldații…

Asta în țara în care se spune că politicienii sunt corupți și își vâră coada prin justiție, serviciile nu sunt străine de aceste jocuri, iar poliția doarme dulcele somn al nepăsării pe burta plină.

Surse: cotidianul.ro / România Liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus