Nu este prima dată când parlamentarii votează legi care mai mult îi încurcă pe oameni.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan, a prezentat o situație dificilă cu care se confruntă la nivelul administrației pe care o conduce.

Astfel, Noul Cod Fiscal ar conține o prevedere „aberantă”, care dă bătăi de cap nu numai plătitorilor de taxe și impozite, ci și angajaților primăriei. Este vorba despre calculul impozitului pentru terenurile deținute de cetățeni.  

Ovidiu Bălan spune că modul de calcul al impozitului pentru terenurile situate în intravilan, în noua formă, obligă oamenii la plata unor sume de până la trei ori mai mari ca până acum.

„În practică, potrivit noului Cod Fiscal, omul care deține o casă va plăti: impozitul pentru casă, impozitul pe terenul de sub casă, impozitul pentru curtea pe care o deține, la care se adaugă 400 de metri pătrați din totalul suprafeței pe care îi deține în intravilan, indiferent de categoria de folosință. Deci, omul poate avea în intravilan o vie, o grădină sau un teren agircol, nu contează, pentru 400 de metri pătrați din acest teren va plăti impozitul cât pentru o curte. La rangul unui municipiu, suma ajunge la peste 300 de lei în plus. Este o aberație, pentru că omul nu folosește acel teren ca pe o curte”, a spus Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat în luna septembrie și modificat la sfârștiul lunii decembrie a anului trecut, în cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m2 , inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută într-un tabel prestabilit.

Ovidiu Bălan susține că, din cauza acestei situații, angajații Primăriei sunt puși în situația de a se ocupa numai de îndrumarea cetățenilor cărora trebuie să le explice pe larg noile prevederi.

„Am zilnic 6-7 oameni din primărie care numai asta fac: le explică oamenilor de ce trebuie să plătească mai mult. Eu stau toată ziua în ușa Primăriei ca să vorbesc cu oamenii, să înțeleagă modul de calcul. În plus, noile formulare sunt foarte complicate, oamenii au nevoie de îndrumare pentru că sunt utilizați termeni nu foarte cunoscuți”, a declarat Ovidiu Bălan.

Primarul municipiului Orăștie spune că a cerut, în numele tuturor primarilor, ca parlamentarii PSD să facă demersuri pentru a corecta această „aberație”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus