Cele trei blocuri neterminate au rămas în stadiul actual încă dinainte de 1989

Situația blocurilor de pe str. 1 Decembrie 1918, fosta str. Moldovei, a fost reclamată în instanță de către Primăria Hunedoara în luna decembrie 2017. Este pentru prima oară când administrația locală a dat în judecată proprietarii blocurilor fantomă. Au trecut deja trei ani, iar instanța  a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 20 ianuarie 2021.

Primăria municipiului Hunedoara solicită instanței să oblige deținătorii celor 3 blocuri – fantomă să le împrejmuiască, astfel încât să nu mai pună în pericol siguranța cetățenilor sau să le demoleze. Evident, pentru ca instanța să ia o decizie este nevoie de un raport de expertiză.

Cele trei blocuri neterminate au rămas în stadiul actual încă dinainte de 1989, fiind proprietatea fostului combinat siderurgic. Ele au trecut de la o firmă la alta până când au ajuns în proprietatea grupului de firme Tender și la niște dezvoltari imobiliari.

Primăria Hunedoara a acționat în judecată SC ESPAROM S.A. PRIN ADMINISTRATOR JUDICIAR ALFA&QUANTUM CONSULTING SPRL și SC COMTUR LOWE SRL, care dețin acum blocurile fantomă.

Blocurile respective au fost mereu subiect de campanii electorale, candidații întrecându-se să arate alegătorilor ce vor face cu ele, deși toți știau că sunt proprietate privată. În decembrie 2017, după mai multe runde de întâlniri cu lichidatorul firmei și fără să se ajungă la vreo înțelegere, Primăria a deschis proces în instanță, în obligația de a face, adică să fie demolate sau împrejmuite, în funcție de ceea ce decide un expert desemnat de instanță. Din păcate, procesul s-a tot lungit, în funcție de cât este de interesat lichidatorul să tragă de timp.

Au trecut deja 3 ani. Oricum, acesta e doar fondul cauzei, iar pârâții ar putea să mai tragă de timp, așa că procesul se mai poate lungi.

Între timp, cele 3 blocuri fantomă prezintă pericol sporit, mai ales că adesea oameni ai străzii și-au găsit refugiu în ele. În plus, mulți copii intră în interior și riscă să se accidenteze. Locuitori din zonă reclamă faptul că tot mai mulți adolescenți merg în acele blocuri și urcă până la etajele superioare, de unde ar putea să cadă cu ușurință.

Foto: Călin Corpaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus