Pentru că în județul Alba nu mai există locuri în unitățile de cazare, maramureșenii au fost primiți la un hotel din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara.

Maramureșenii care refac „Drumul Unirii” au ajuns în capitala Marii Uniri pe un ger năpraznic. Aici însă, dar și în împrejurmi, nu mai sunt locuri de cazare libere, așa că cei aproape 100 de patrioți au fost primiți în stațiunea Geoagiu Băi din județul Hunedoara.

Consilierul județean Ion Hojda i-a întâmpinat pe maramureșenii care au parcurs cu căruțele 300 de kilometri, respectând tradiția românească: cu pâine și sare, dar și cu vin și un pahar de pălincă.

Povestea dacilor, dar și a întregului județ Hunedoara le-a fost prezentată oaspeților de către Aurel Dîncșorean, un „dac” veritabil, membru al Asociației Culturale Valea Dacilor.

După ce se vor odihni, maramureșenii sosiți la marea sărbătoare a Centenarului se vor întoarce la Alba Iulia pentru a sărbători alături de toți românii Ziua Națională.

Convoiul de căruţe s-a format în municipiul Sighetu Marmaţiei, însă pe parcurs s-au alăturat români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnografice ale Maramureşului.

”Am refăcut în mod simbolic un traseu de peste 300 de kilometri, având plecarea din municipiul Sighetu Marmaţiei, cu sosirea în Alba Iulia, pe 1 Decembrie. Practic, refacem un traseu parcurs de înaintaşii noştri pentru a fi prezenţi la Alba Iulia şi a marca Unirea din 1918. Să ştiţi că în urmă cu o sută de ani strămoşii au plecat din Maramureş tot cu căruţa trasă de cai şi cred că din respect pentru gestul lor trebuia să parcurgem acest traseu, deşi iarna se face bine simţită”, a declarat Doru Dăncuş, vicepreședintele CJ Maramureș.

Plecarea convoiului, pe 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei, a însemnat şi împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din acelaşi oraş, adunare care a stabilit la acea vreme delegaţia Maramureşului pentru Alba Iulia.

Proiectul „Drumul Unirii” Sighetu Marmaţiei-Alba Iulia a fost propus de Consiliul Judeţean Maramureş şi este finanţat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus