Agenţiile de turism, cele imobiliare şi băncile se mută din stradă, pe internet. Din cauza costurilor mari, foarte multe dintre sediile acestora s-au desfiinţat, iar serviciile lor s-au înmulţit în spaţiul virtual.

Pe internet isi gasesc agentiile de turism mai usor clienti printre oamenii obisnuiti cu tehnologia, in special tineri care au invatat repede cum sa fie, de pilda, propriul lor bancher.

Sediile agentiilor de turism au consilieri pentru pachetele turistice, pe internet insa trebuie sa stii exact ce vrei si sa te documentezi singur despre destinatiile alese. Atat pentru clienti cat si pentru agentii, mutarea in mediul online este mult mai eficienta cand vine vorba despre costuri.

Patronii a doua agentii de turism au renuntat la sediile pe care le aveau, de exemplu, pe Calea Mosilor din Capitala. In locul lor sunt acum o cofetarie si un magazin pentru haine. Cu banii pe care-i dadeau pe chiria lunara patronii si-au cumparat servere si s-au mutat pe internet.

Extrem de multe inainte de criza, bancile au desfiintat brusc peste 2 mii de sedii, filiale si agentii. Au concediat peste 40% din angajati. Asta si din lipsa de clienti, dar si pentru ca s-a dezvoltat “self banking-ul”. Conceptul in care clientul e propriul banker – nu mai are nevoie de casiera, plateste totul online, iar tranzactiile se fac in cateva secunde de pe telefon sau calculator.

Mutate din birouri pe internet sunt si serviciile imobiliare.

“Ai nevoie de sediu doar ca sa te cunoasca clientii, sa vada ca existi. Dar tinerii nu au timp sa stea cu tine la cafea, vin direct cu pozele cu ofertele printate si ne spun ca vrem sa vedem asta si asta”, spuneNistor Bocaneala, agent imobiliar.

In turism, peste 70% dintre pachete se vand pe internet, potrivit operatorilor. Bancherii au transferat deja 40% dintre servicii in mediul online, iar in privinta agentiilor imobiliare doar 2 din 10 intalniri mai are loc la sediul firmei.

Sursa: protv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus