A cântat la Grădina de Vară, ce era situată în spatele Primăriei din Hunedoara.

 

Maria Tănase a cântat ultima oară la Hunedoara, în 19 iunie 1963. Trei zile mai târziu, glasul „privighetorii” a încetat să se mai audă. Un cancer pulmonar, descoperit cu două săptămâni înainte de ultima reprezentaţie, a răpus-o. Peste câteva luni urma să împlinească 50 de ani.

Amintirile despre ultimul spectacol al Mariei Tănase sunt puţine. Au trecut de atunci 57 de ani. A cântat la Grădina de Vară, ce era situată în spatele Primăriei din Hunedoara. Acolo, în timpul spectacolului, Mariei Tănase i s-a făcut rău. Primar al oraşului la acea dată, Viorel Răceanu a povestit că a participat la spectacol:

„Îmi amintesc de spectacolul Mariei Tănase, dar nu şi de momentul în care i s-a făcut rău. Partea din recital pe care am văzut-o a fost a unei profesioniste adevărate. Cred că fusesem chemat la telefon. În orice caz, era frumoasă, un artist de renume. Era cunoscută şi apreciată şi peste hotare. Am aflat repede vestea morţii ei. Din păcate, ultimul ei concert a fost la Hunedoara”.

Alexandru Dobondi era în 1963 angajat de trei ani al Teatrului Muzical din Deva, ca instrumentist. Avea doar 23 de ani şi a asistat la ultimul spectacol al Mariei Tănase. În urmă cu câțiva ani, Alexandru Dobondi, și-a amintit de ultimul concert al Mariei Tănase:

„Era o artistă desăvârşită, cunoscută în toată România, dar şi în străinătate. A apărut pe toate scenele, începând de la cele ale căminelor culturale şi până la teatrele renumite. La ultimul spectacol, pe la mijlocul recitalului, a căzut pe scenă. Lumea a fost şocată, speriată de ceea ce vedea. Iniţial, spectatorii au crezut că s-a împiedicat. A fost scoasă de pe scenă. Gurile rele vorbeau că era beată. Nu era posibil aşa ceva, dar publicul nu era informat. Au anunţat că e bolnavă. A primit îngrijiri undeva, în spatele scenei, nu şi-a mai putut continua recitalul. Apoi a fost transportată la spital. N-ar fi trebuit sa urce pe scenă, dar ca toţi marii artişti ai lumii, nici ea n-a ţinut cont de boala pe care o avea. Rămâneai uimit de capacitatea ei artistică”.

În spatele scenei, Maria Tănase ar fi spus:

„Fraţilor, eu nu mai pot! Am cancer la plămâni şi o să mor în curând! De-acuma nu mă veţi mai vedea niciodată!”.

De altfel, boala i-a fost descoperită cu doar două săptămâni înainte. Se mutase deja la Târgu Jiu, unde voia să înfiinţeze o şcoală pentru tinerii artişti. Tot acolo i-a venit şi ideea unui turneu de 75 de zile. După primele patru zile de spectacole a aflat că are cancer la plămâni, ea fiind o fumătoare înrăită. A continuat seria de spectacole până în 19 iunie, la Hunedoara. A fost transportată la spital şi de acolo spre Bucureşti. S-a şi zvonit că a murit în drum, pe la Sebeş sau la Cugir, dar a ajuns, totuşi, în viaţă la Bucureşti.

Trei zile mai târziu, pe 22 iunie 1963, la spitalul Fundeni, Maria Tănase şi-a dat ultima suflare. Ar fi împlinit 50 de ani în data de 25 septembrie.


Foto: romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus