Fostul adjunct al șefului IGPR confirmă varianta lui Traian Berbeceanu.

Miercuri, în fața magistraților, comisarul șef Florentin Robescu a confirmat faptul că Traian Berbeceanu i-a prezentat, în anul 2013, actualului ministru de Interne, Petre Tobă, un raport în care semnala abuzuri şi nereguli la Serviciul Teritorial Alba Iulia al DIICOT, precum şi neînţelegerile pe care le avea cu şeful acestei structuri, Ioan Mureşan, potrivit jurnalul.ro.
Florentin Robescu a relatat în fața judecătorilor și întâlnirea pe care comisarul șef Traian Berbeceanu a avut-o la Iași, în vara anului 2013, cu șefa DIICOT Alina Bica și cu șeful IGPR, Petre Tobă.

“În iunie 2013, în cadrul unei convocări cu şefii structurilor de crimă organizată la Iaşi, am vorbit mai multe ore cu Berbeceanu şi l-am întrebat dacă vrea să îi spun şi Alinei Bica şi lui Petre Tobă, persoane care urmau să vină la acea convocare. L-am întrebat dacă vrea să o rog eu pe Alina Bica să îl asculte, ceea ce am şi făcut. Dânsa a fost de acord şi au stat de vorbă între patru ochi în holul hotelului în jur de o oră. Când a ajuns domnul Tobă, a stat şi el câteva minute de vorbă cu Berbeceanu. L-am rugat pe Berbeceanu să facă un raport cu toate neregulile pe care mi le-a descris şi să îl aducă inspectorului general al Poliţie Române. La începutul lunii iulie 2013, Berbeceanu m-a sunat să îmi spună că vine cu raportul la birou. M-am uitat pe raport şi i-am spus lui Tobă că Berbeceanu ar vrea să intre în audienţă. După mai multe ore, Tobă ne-a chemat în birou şi am participat şi eu la discuţie. Petre Tobă l-a întrebat pe Berbeceanu dacă ceea ce scrie în raport este adevărat. I-a spus că va trimite acel raport la procurorul general şi la DNA. L-a întrebat dacă nu vrea să facă un schimb cu un alt şef de brigadă, ca să detensioneze situaţia, însă Berbeceanu a spus că nu vrea să plece de la Alba Iulia, pentru că nu a greşit cu nimic şi, dacă ar accepta asta, ar părea vinovat, a declarat Florentin Robescu. 

Martorul a mai relatat că şi Codruţ Olaru, procuror şef al DIICOT înainte de numirea Alinei Bica, ştia de problemele şi tensiunile de la Alba Iulia, dar că acesta nu a luat nicio măsură. Florentin Robescu a mai spus că, în 2012, Traian Berbeceanu i-a raportat faptul că Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia, făcea presiuni asupra lui pentru a-l numi pe Alin Muntean ca şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul BCCO Alba. De asemenea, el a mai spus că, la un moment dat, Traian Berbeceanu a venit la el în birou pentru a discuta problemele acestuia, însă a aflat ulterior că acea convorbire a fost interceptată. 

“Eu am crezut că este o convorbire liberă, ulterior însă mi-am dat seama că întrebările lui Berbeceanu au fost direcţionate, după ce au apărut fragmente în presă. M-a supărat această situaţie. L-am sunat: ‘bine domne m-ai înregistrat’ şi el s-a jurat că nu ştia şi că a făcut o greşeală că a intrat în birou cu telefoanele la el. Sau poate aveam tehnică de înregistrare în birou. Nu cred că Berbeceanu a făcut ceea ce este acuzat”, a mai afirmat Florentin Robescu. 

Și șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Claudiu Cucu, a confirmat în fața judecătorilor aspectele relatate de Florentin Robescu.

Cei doi au mai relatat că au lucrat cu Traian Berbeceanu la dosarele grele și că, adesea, îi reproșau faptul că se implică prea mult în activitatea de cercetare, că ar trebui să-i lase pe subalterni să facă asta. „De fiecare dată, Traian Berbeceanu spunea că nu poate, că asta e meseria lui și asta îi place să facă”, au relatat cei doi martori.

În acest dosar vor fi audiați Petre Tobă și Alina Bica.

În mega-dosarul conexat de la ÎCCJ, fostul șef al BCCO Alba Iulia este atât inculpat, cât și parte vătămată după ce DNA a stabilit că fostul șef al DIICOT Alba a fabricat dosarul în care Traian Berbeceanu a fost arestat. Fostul procuror șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, fostul procuror Nicolaie Cean și ofițerul Alin Muntean, sunt judecați în acest dosar pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu.  

4 răspunsuri

  1. nbirsan55@yahoo.com' Nicolae Birsan spune:

    PATRIOTII sunt ANCHETATI , ARESTATI …iar INTERLOPI sunt PROMOVATI ….aveti pe pagina mea de fb mai multe dovezi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus