Miercuri a avut loc comemorarea victimelor tragicului accident din zona Polatişte, din data de 18 februarie 2005.

Manifestările au debutat în cursul dimineţii cu depunerea unei coroane de flori de către jandarmi montani, însoţiţi de salvamontişti, unul dintre supravieţuitori şi fiul unuia dintre cei decedaţi în tragicul accident, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire la troiţa ridicată în zona Polatişte, pe locul în care s-a prăbuşit elicopterul.

Activităţile au continuat în sala de consiliul a Primăriei municipiului Petroşani, cu comemorarea celor decedaţi şi evocarea activităţilor de salvare a pilotului elicopterului.

Colonel (r) Jilip Petrişor, comandantul Detaşamentului de Jandarmi Petroşani în anul 2005, participant direct la evenimente şi-a amintit clipele tragice din 2005:

A fost una dintre misiunile executate aşa cum trebuie. Iar de fiecare dată când îmi aduc aminte de acele evenimente, emoţia mă cuprinde şi mă simt din nou tânăr.

Nu cunoşteam locul exact unde s-a prăbuşit elicopterul. Zona Polatişte este foarte întinsă şi cu teren variat de la 1100 la 1400 metri; m-am bazat pe faptul că m-am născut şi am crescut în aceste locuri pe care le cunosc bine. Se apropia seara şi încă nu găsisem epava. Puteam deveni din salvatori victime. Am dispus unui subofiţer pe schiuri de tură să înainteze prin ceaţă şi după câteva minute acesta a strigat: «L-am găsit!».

Acolo erau două persoane decedate, iar într-un adăpost se afla pilotul rănit care respira cu greutate. Unul dintre jandarmii montani i-a acordat primul ajutor, pentru ca avea cursul de specialitate pentru astfel de situaţii. Un altul a rupt uşa de la stână, pe care persona rănită a fost imobilizată şi transportată. Uşa era din lemn masiv, avea 70-80 kg, iar pilotul peste 130 kg. Unul dintre jandarmii montani i-a acordat primul ajutor, pentru ca avea cursul de specialitate pentru astfel de situaţii. Un altul a rupt uşa de la stână, pe care persona rănită a fost imobilizată şi transportată. Uşa era din lemn masiv, avea 70-80 kg, iar pilotul peste 130 kg. Zăpada era până la brâu. Aşa a fost transportată victima o parte din drum, până ce au ajuns salvamontiştii cu o targă specială.”

În data de 18 februarie 2005, un elicopter s-a prăbuşit în masivul Parâng, în zona Polatişte, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj. Elicopterul transporta furaje pentru animalele din zona montană, la cererea Ocolului Silvic Petroşani şi s-a prăbuşit la numai 15 minute de la decolare. Aparatul de zbor a căzut de la joasă înălţime, iar în urma impactului dur cu solul şi-au pierdut viaţa două persoane: Ioan Corbei, paznic de vânătoare, şi mecanicul Valeriu Păsat, din Republica Moldova. De asemenea, ceilalţi doi pasageri din elicopterul MI 2, respectiv inginerul silvic Marian Mustaţă şi pilotul Valeriu Coadă, au fost grav răniţi şi supuşi unor intervenţii chirurgicale complexe.

Marian Mustaţă a reuşit să iasă din epavă, apoi l-a eliberat pe pilot din centura de siguranţă şi l-a târât zeci de metri într-un adăpost. A anunţat telefonic producerea accidentului şi, cu ultimele puteri, a pornit spre drum. Urmele de sânge rămase în urma acestuia au fost cele care au ajutat echipele de salvare să ajungă la locul producerii accidentului.

Jandarmii au fost cei care au ajuns primii la faţa locului. Au început transportarea persoanei rănite, pe traseu alăturându-se alţi jandarmi şi salvamontişti. La capătul acestui traseu dificil îi aştepta echipa din cadrul SMURD Tg-Mureş condusă de medicul Raed Arafat.

Pilotul şi inginerul silvic sunt în viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus