Infertilitatea afectează unul din patru cupluri la nivel mondial iar printre cauzele care afectează sistemul reproducător se numără dezechilibrele hormonale, infecţiile netratate, intervenţiile chirurgicale abdominale, endometrioza, dar şi administrarea anumitor medicamente.

Există câteva categorii de medicamente care pot afecta ovulaţia şi calitatea spermatozoizilor, de aceea trebuie întotdeauna înştiinţat medicul, mai ales dacă doriţi să deveniţi părinţi.

Medicamentele pe bază de steroizi pot afecta atât fertilitatea femeilor cât şi pe cea a bărbaţilor.

În cazul bărbaţilor, administrarea pe termen lung a steroizilor poate duce la o reducere a producţiei de spermatozoizi şi chiar disfuncţii erectile, iar la femei poate afecta eliberarea hormonului luteinizant şi a foliculilor ovarieni, aspecte care duc la dereglarea ciclului menstrual şi a procesului normal de ovulaţie.

Antidepresivele sunt o altă categorie de medicamente care ar trebui administrate cu precauţie în cazul în care vă doriţi un copil. Acestea pot avea efecte adverse precum pierderea libidoului, disfuncţiile erectile, diminuarea secreţiei de spermatozoizi şi menstre neregulate.

Există însă noi generaţii de substanţe care stau la baza antidepresivelor şi cre nu au impact negativ asupra fertilităţii, motiv pentru care este indicat să precizaţi medicului ce probleme întâmpinaţi şi astfel să fie luată decizia corectă.

Şi antiinflamatoarele pot avea impact negativ asupra fertilităţii. Acestea sunt recomandate de regulă în tratamentul artritei reumatoide, însă studiile arată că folosirea acestora în combaterea durerilor ar putea creşte riscul de avort.

O altă categorie de medicamente considerate periculoase pentru fertilitate sunt şi anticonvulsivantele – folosite în tratamentul crizelor de epilepsie. Acestea afectează funcţionarea glandei pituitare, care se află în strânsă legătură cu procesul de ovulaţie.

Citostaticele sunt şi ele periculoase pentru fertilitate deoarece afectează nu doar celulele canceroase, ci şi pe cele sănătoase.

adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus