Propunerea se regăsește într-un proiect de act normativ ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Personalul din sistemul medical de stat ar putea primi contravaloarea cheltuielilor cu transportul la serviciu, dar doar în cazul în care acesta lucrează într-o localitate în care nu are și posibilitatea de a locui. Propunerea se regăsește într-un proiect de act normativ ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, document ce se află în dezbaterea senatorilor, vizează acordarea unui beneficiu extrasalarial angajaților din sistemul sanitar de stat. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie de votul Parlamentului, de aprobarea președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Mai exact, toți cei care lucrează în sistemul public de sănătate, fie ei medici, asistenți sau infirmieri, vor putea, dacă actul normativ va intra în vigoare, să solicite unităților medicale în care lucrează contravaloarea cheltuielilor legate de transportul către și de la locul de muncă.

Totuși, pentru a putea deconta cheltuielile legate de transport, angajații din sănătate trebuie să locuiască într-o altă localitate decât cea în care se află spitalul în care își desfășoară activitatea. Practic, de decontarea cheltuielor de transport ar putea beneficia doar persoanele angajate în sistemul medical de stat care sunt nevoite să facă navetapână la și de la serviciu.

Propunerea legislativă nu stabilește însă și valoarea sau modalitatea de decontare a cheltuielilor, acestea urmând să fie stabilite printr-un alt act normativ, respectiv prin norme metodologice aprobate printr-o hotărâre a Guvernului.

„Pentru ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetățean, pentru creșterea calității acestor servicii și, implicit, pentru a opri exodul medicilor, este necesară adoptarea mai multor categorii de politici. Astfel, în domeniul politicii salariale, legislația în vigoare prevede un pachet de salarizare motivant”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

„Cu toate acestea, posibilitatea decontării cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă a personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din spitalele publice, care nu dispune de locuință în localitatea unde are postul, nu a fost reglementată, deși reprezintă un stimulent necesar, mai ales în condițiile blocării posturilor”, consideră inițiatorii proiectului normativ, acestea fiind și motivele pentru care au propus introducerea acestei măsuri.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

 Sursa: avocatnet.ro

Un răspuns

  1. Atunci sa mai beneficieze de alte venituri , cand nu mai au pretentii la spagi , degeaba s-au marit consistent salariile din sanatate ca majoritatea dintre aceste categorii specificate te lasa sa mori langa ei , daca nu le pui cota in buzunar ,sau in plic . Nu merita majorarile de care au beneficiat . Face razie cineva prin cabinete si mai ales ca trimit oamenii din spital la cabinele personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus