Medicul a înființat Secția de Cardiologie a spitalului din Hunedoara

Dr. Emil Olteanu s-a născut în data de 7 februarie 1936, în localitatea Tritenii de Sus, din județul Cluj, într-o familie tradițională greco – catolică. Copil tenace în vremuri tulburi, a urmat Liceul „Regele Ferdinand” din Turda, absolvind apoi în anul 1960 Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, cu media 10, remarcându-se ca un student eminent și un foarte bun coleg.

A fost inițial medic la Dispensarul de Întreprindere în Teliucu Inferior, iar apoi din 1964 medic la Spitalul Unificat din Hunedoara. A urmat specilizarea în medicină internă la Cluj Napoca, sub îndrumarea marilor profesori ai vremii. A doua specializare – cea în cardiologie – a urmat-o la Clinica ASCAR din București. Din anul 1978 a fost medic primar.

La Hunedoara a înființat Secția de Cardiologie, selectând și ajutând medici tineri din județ care s-au specializat la rândul lor în această ramură medicală.

Din anul 1980 a fost membru în Comisia de specialiști pentru problemele bolilor cardio-vasculare de pe lângă Ministerul Sănătății.

Medic primar, doctor în științe medicale, a condus Secția de Cardiologie, iar din această poziție și prin relațiile interuname excepționale, ajutat și de factorii de decizie, a reușit să obțină finanțare așa încât secția să fie dotată cu aparatură pentru Compartimentul de Terapie Intensivă Coronarieni, care era printre foarte puținele de acest fel din Transilvania, în perioada respectivă. La fel a procedat și cu personalul secției, pe care l-a îndrumat și care ajunsese la o înaltă ținută profesională.

S-a implicat. de asemenea, în dezvoltarea spitalului în perioade foarte grele, ocupând și funcții administrative, a fost director al unității medicale în perioada 5 februarie 1988 – 7 noiembrie 1989.

A fost membru al Societății Române de Cardiologie.

În timpul facultății a cunoscut-o pe soția sa, farmacista Gabriela Rodica, iar în anul 1964 li s-a născut unicul fiu, Gabriel Olteanu, care este, la rândul său, medic la Cluj Napoca.

A fost un exemplu pentru toți cei care l-au cunoscut, descriindu-l ca pe un tată model, un om demn, corect, onest, iubitor de oameni, preocupat în permanență de susținerea familiei, a educației și carierei fiului său. A fost un om cald și bun, care a oferit sfaturi și a fost un umăr de sprijin pentru toți cei care au avut nevoie, găsind mereu soluții pentru rezolvarea problemelor sau greutăților vremurilor în care și-a desfășurat activitatea.

S-a stins din viață în data de 6 ianuarie 2021.

Să se odihnească în pace!

 

5 răspunsuri

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

  2. Nicolaiechirila@yahho.com' Nicolaie Chirilă spune:

    Dumnezeu sa-i odihnească în pace!

  3. szakacs20@gmail.com' Szakács János spune:

    Multumim Monalise Hihn , respect pentru cele scrise cu mult profesionalism. Rar este dat ca in orasul Hunedoara cu ajutorull Domnului sa ia nastere un spital care sa fie inzestrat cu o elita medicala cu un inalt profesionalism si iubire de oameni (Poate nu intimplator, aici un adevarat DOCTOR a creat un colectiv de adevarati vindecatori, unul din prin gija lui Emil Olteanu a lásat mostenire spitalului NUMELE LUI IUBIT). Sint convins de faptul ca TU MONALSE poti declansa o actiune de acordare doctorului Emil Olteanu titlul de :CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI HUNEDOARA. Dumnezeu te va rasplati.

  4. fileradrianhd@gmail.com' FILER ADRIAN spune:

    UN OM DEOSEBIT,SUFLETIST,A SALVAT MULTE VIEȚI,DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus