Născut pe meleaguri Hunedoarene la data de 26 martie 1931 , în satul Tîmpa comuna Băcia, Liviu Oros a absolvit Liceul “ Decebal “ din Deva promoţia 1950 , după care a urmat cursurile Institutului de Arhitectură “ Ion Mincu “ Bucureşti.
Încă din timpul studenţiei este membru al Ansamblului Artistic al Sfatului Popular al Capitale “ Periniţa “ , precum şi al Ansamblului Artistic al C.C. al U.T.C. Bucureşti “Cununa Carpaţilor“. A fost îndrumat şi pregătit profesional de o serie de maeştrii ai scenei şi ai artei coregrafice româneşti : Tita Sever, Nicolae Sever, Aurelia Săuteanu , Gheorghe Baciu, Gelu Matei, Vladimir Bodea, Marin Constantin Sandu Faier , Nicolae Frunzeti şi altii .
A participat la trei Festivaluri Mondiale ale Tineretului şi Studenţilor la Bucureşti ( 1953 ), Varsovia ( 1955 ) şi Moscova ( 1957 ), unde a obţinut alături de colegii de ansamblu Locul I şi titlul de Laureat.
În anul 1958 revine la Deva, unde lucrează la Institutul de Proiectări Hunedoara -Deva. În paralel cu activitatea de arhitect a infiinţat mai multe echipe de dansuri populare la intreprinderile şi instituţiile din Deva şi a activat ca interpret timp de 15 ani la Ansamblul Artistic Orăşenesc al Clubului Sindicatelor.
În anul 1958 a participat la infiinţarea Teatrului de Stat de Estradă Deva, unde a devenit primul coregraf al acestuia . S-a pregătit permanent în domeniul artei actoriceşti , interpretând zeci de cuplete, monologuri sau scenete cu caracter satiric şi comic. A creat trei personaje celebre : “VĂSĂLIE”, “VĂRU’ SÂNIEDRU” şi “ŞOFRONICA”, nelipsite din snoavele sau povestirile presărate cu umorul popular ardelenesc fiind cunoscute şi indrăgite în toată ţara. A fost atestat ca artist liber profesoinist în specialitatea actor – prezentator gradul I.
A înfiinţat mai multe echipe de dansuri populare în cadrul intreprinderilor şi Instituţiilor din Deva, unde a remontat elementele cele mai dotate pentru Ansamblul Artistic Orăşenesc al Clubului Sindicatelor, în cadrul căruia a activat ca interpret şi instructor timp de peste 15 ani , atât în domeniul folcloric cât şi în domeniul Estradei.
Începând cu anul 1959, a participat individual, sau împreună cu elevii săi, la toate concursurile artistice cu caracter national, obţinând locuri fruntaşe şi/sau titlul de Laureat. A obţinut trei titluri de Laureat, ca interpret de proză instructor, coregraf şi dansator şi locul II cu Teatrul de Stat de Estradă din Deva; şapte titluri de Laureat la Festivalul Naţional “Cântarea Romaniei” printre care două la dansuri tematice, două ca interpret individual, unul la dansuri populare şi două cu formaţia de estradă.
A colaborat la Radio şi T.V.R. timp de 23 de ani. A fost prezent la spectacolele T.V.R. de mare anvergură : “Dialog la distanţă “, “Drum de glorii”, “Antena vă aparţine” , “La hanul Ancuţei” , ‘De la A la Infinit” , spectacole de varietăţi şi altele. A jucat în filme T.V. pentru tineret : “Stejarul din Borzesti” , “Dan capitan de plai”precum şi în filmele de lung metraj : “Burebista” şi “Un petic de cer” . A colaborat cu ansambluri artistice profesioniste şi de amatori : “Ciocârlia”, “Rapsodia Română”, “Cununa Carpaţilor”,“Doina Timişului” , “Ansamblul Maramureşului” , Ansamblul Cindrelul” din Sibiu, şi “Ţarina” din Alba-Iulia .
A intreprins numeroase turnee artistice peste hotare : Franţa, Italia, Olanda, Elveţia, Austria, Iugoslavia, Polonia şi U.R.S.S. . A fost distins cu numeroase diplome şi decorat de două ori cu Ordinul “Meritul Cultural”.
Ca arhitect al Institutului de Proiectări Hunedoara – Deva, a proiectat zeci de blocuri de locuit precum şi ansambluri arhitecturale noi în municipiul Deva, precum şi în municipiul Alba –Iulia, Brad, Petroşani etc., care s-au bucurat de aprecieri unanime. Pe lângă acestea arhitectul Liviu Oros a proiectat o serie de obiective social –culturale, comerciale şi de învăţământ. Una dintre cele mai valoroase lucrări realizate este proiectul pentru “noul centru al oraşului Deva” care cuprinde şi Casa de Cultură, proiect pentru care a fost distins cu premiul de stat al Uniunii Arhitecţilor din România şi Ordinul Muncii casa a III –a.
S-a stins din viaţă în mod tragic, la 3 februarie 1986 lăsând în urma sa un mare gol, repercutat în viaţa culturală a judeţului Hunedoara.
În memoria lui, s-au organizat şase ediţii ale Festivalului de Umor “LIVIU OROS “ în perioada 1992 -1997.
În anul 2000 a apărut volumul PERSONALITĂŢI HUNEDORENE – DICŢIONAR, autor fiind doamna Maria Razba, Bibliotecară şi Şef Birou la Biblioteca Judeţeană “Ovid Densuşianu” Deva. La pagina cu nr. 361 este prezentată în mod succint personalitatea arhitectului şi actorului de comedie Liviu Oros.
În zilele de 13-14 aprilie 2007 la iniţiativa conducerii Casei de Cultură “Drăgan Muntean” Deva şi cu sprijinul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, precum şi a autorităţilor locale a avut loc a VII –a ediţie a Festivalului de Umor “LIVIU OROS “, ocazie cu care Sala Mică a Casei de Cultură “Drăgan Muntean” Deva a primit numele – Amfiteatrul “LIVIU OROS”.
Sursa: Mircea Gabriel Oros
Ultimele comentarii