Sărbătorile Pascale se apropie cu repeziciune şi, cu siguranţă, fiecare dintre voi se gândeşte deja la delicatesele cu care să umple masa festivă.

De la o regiune la alta, tradiţiile de Paşte sunt diferite, iar felurile de mâncare pe măsură! Dacă în Maramureş este „faimos” mielul umplut şi pasca cu brânză şi stafide, în regiunile mai sudice drobul de miel este „vedeta”, iar clasica pască cu brânză poate deveni o pască cu…ciocolată!

Dacă nu te-ai hotărât încă cu ce să-ţi surprinzi invitaţii, iată ideile noastre pentru meniul de Paşte! Fie că alegi o reţetă simplă de cozonac, o ciorbă de miel delicioasă sau un drob din legume, reţetele acestea vor transforma, cu siguranţă, orice masă de Paşte într-una cu adevărat delicioasă!

Drob de miel tradiţional

Autor: Paula Rotaru
Ingrediente pentru un drob:

Măruntaiele de la un miel (inimă, ficat, plămâni, splină), 5 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 2 legături de pătrunjel, 2 legături de mărar, 1 legătură de leurdă, 1 legătură de lobodă, 8 ouă, sare, piper, 1 lingură de ulei de măsline, făină – un praf, prapurul de la miel, condimente diferite (o foaie de dafin, boabe de piper, o crenguţă de cimbru), un morcov, un păstârnac.

Mod de preparare:

Spălaţi bine măruntaiele de miel şi le puneţi la fiert într-o cratiţă cu apăm o linguriţă de sare, boabe de piper, foaia de dafin şi rădăcinoasele, tăiate rondele mari. Spumaţi din când în când şi lăsaţi să fiarbă până când s-au înmuiat. Între timp, curăţaţi ceapa şi usturoiul şi le tăiaţi mai mare.

După ce au fiert, scoateţi organele din apă şi le lăsaţi să se răcească. Apoi le tăiaţi cuburi şi le puneţi într-un castron încăpător. Atenţie, pentru un gust suav, organele pentru drob nu se vor prelucra cu maşina de tocat carne. Adăugaţi ceapa şi usturoiul, verdeaţa şi ouăle bătute. Amestecaţi bine, condimentaţi şi continuaţi omogenizarea.

Turnaţi compoziţia rezultată în forma dorită, tapetată cu ulei de măsline şi făină, dar şi cu prapur de miel. Atenţie la marginile prapurului, ele trebuie să rămână în  afară, până în momentul închiderii drobului, având grijă să nu se rupă. Acoperiţi drobul cu prapurul rămas pe margine. Înainte de a închide drobul, puteţi dispune la suprafaţă rondele din morcovul fiert şi frunzele de pătrunjel, pentru un aspect mai plăcut.
Introduceţi tava astfel pregătită în cuptorul încins la 170 de grade şi lăsaţi până când prapurul se rumeneşte la suprafaţă.

Drob cu legume şi soia

Autor: Paula Rotaru

Ingrediente pentru un drob:

2 morcovi mari, 3 cepe mijlocii, unpăstârnac fiert (tăiat cuburi), 2 dovlecei, un ardei gras roşu, jumătate de ardei gras galben, 100 gr mazăre congelată, 100 gr fasole verde congelată, o pungă mică de soia (texturată sau granule), 2 legături de mărar, 2 legături de pătrunjel, câte o legătură de lobodă, leurdă, ştevie, 10 ouă de prepeliţă fierte (tari), sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare:

Puneţi granulele de soia într-un vas cu apă caldă şi un praf de sare, până se înmoaie. Radeţi morcovul pe partea mare a răzătoarei, tăiaţi ceapa mărunt, ardeiul gras în cubuleţe, iar dovleceii în cuburi moderate ca mărime. Tăiaţi verdeaţa, nu foarte mărunt. Trageţi ceapa, ardeiul gras şi morcovul la tigaie, timp de 5 minute, în 2 linguri de ulei. Când au început să se pătrundă, adăugaţi dovlecelul fără să îl căliţi.

Daţi deoparte amestecul şi lăsaţi-l la răcit. După ce s-a răcit, omogenizaţi cu soia, mazărea, păstârnacul pregîătit în prealabil, fasolea şi verdeaţa. Tapetaţi forma dorită folosind hârtie de copr, turnaţi amestecul obţinut în care încorporaţi ouăle de prepeliţă fierte, ungeţi la suprafaţă cu un ou bătut şi introduceţi tava în cuptorul preincălzit la 170 de grade.
Când este rumen-auriu, este gata. O salată de baby spanac cu căpşuni şi dressing de lime este ideală pentru a însoţi acest drob delicios.

Drob de miel – reţetă, condimente, calorii…curiozităţi

Autor: Paula Rotaru

Drobul de miel este un preparat culinar tradiţional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paşti. 

Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi),verdeţuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel,usturoi, leuştean), ouă (crude şi fierte). Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper).

Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne şiverdeţuri. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul prapurului. În majoritatea variantelor se aşază ouă fierte în centrul acestuia.

Cum alegem carnea de miel

Carnea de miel este apreciată pentru că nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte tipuri de carne şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12.

Când mergi la cumpărături alege bucăţi de carne slabă, fără prea multă grăsime din care îţi va fi uşor să pregăteşti tot ce îţi doreşti pentru masa de Paşti. Carnea trebuie să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, o culoare rozalie şi să nu fie lipicioasă.
Atenţie la organele de miel pentru drob să nu aibă pete sau noduli!

Cum se prepară

Intestinele de miel se spală foarte bine în mai multe ape şi se freacă cu sare grunjoasă, astfel: se freacă cu sare, se clătesc cu apă caldă, iar se freacă cu sare, apoi se clătesc, şi tot aşa, de 3-4 ori.

Apoi, cu ajutorul unui băţ rotund din lemn se întorc intestinele pe dos şi se repetă tot procesul cu sarea grunjoasă şi apă. Se adună toate intestinele într-un mănunchi sau două şi se înnoadă la mijloc, apoi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă, până când se înmoaie.

Măruntaiele de miel se spală bine şi se pun şi ele la fiert într-o cratiţă cu apă şi cu o linguriţă de sare. Se spumează din când în când şi se lasă să fiarbă până când s-au înmuiat.

Condimente pentru carnea de miel

Condimentele potrivite pentru carnea de miel sunt: usturoi, boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi de dafin şi curry. Carnea se lasă la marinat câteva ore în frigider.

Calorii

  • 100 de grame de ficat de miel au 101 kcal.
  • 100 de grame plămâni de miel au 104 kcal.
  • 100 de grame rinichi de miel au 136 de kcal.
  • 100 de grame de inima de miel au 185 de kcal.
  • 100 de grame de măruntaie de miel au 174 de kcal.

Drobul de miel are un conţinut caloric redus şi poate constitui un aperitivul perfect, o porţie de drob având 80 de kilocalorii.

Drobul în alte ţări

  • Scoţia: Haggis-ul este un fel de drob din măruntaie de oaie, dar mai condimentat decât drobul românesc şi fiert în stomac de oaie (şi nu copt). Se serveşte cu cartofi şi/sau alte rădăcinoase făcute piure.
  • Italia: drobul se găteste şi în Italia, unde are denumirea de “polpettone” şi poate fi gătit în orice zi a anului. Reteţa este cu carne tocată de vită şi porc plus ricotta (sau branza de vaci), toate puse în aluat foietaj. Timpul de preparare este de 60 de minute.

Drob din legume

Autor: Paula Rotaru
Ingrediente pentru un drob:

800 gr ciuperci, 200 gr caşcaval, o legătură ce ceapă verde, o legătură de usturoi verde, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o legătură generoasă de lobodă, o legătură de leurdă, un morcov fiert, un păstârnac fiert, un cartof fiert, 3 ouă, 2 linguri de făină, 3 ouă fierte tari, sare, piper.

Mod de preparare:

Sotaţi ciupercile tăiate felii în ulei cu ceapa tăiată mărunt până sunt pătrunse. Adăugaţi verdeţurile tăiate nu foarte mărunt, cuburile de rădăcinoase şi cartof, împreună cu caşcavalul dat pe răzătoarea mare şi le omogenizaţi cu celelalte ingrediente.
Aşezaţi o parte din compoziţie în tavă, apoi aşezaţi pe lungime, în mijloc, ouăle fierte. Turnaţi deasupra restul de compoziţie.

Rumeniţi în cuptorul preîncălzit la 170 de grade până capătă o culoare frumoasă, rumen-aurie. Aveţi grijă la coacere. Drobul nu trebuie să se usuce, consistenţa trebuie să fie uşor umedă.
Lăsaţi să se răcească, apoi tăiaţi felii.

Drob de miel în foietaj

Autor: Paula Rotaru
Ingrediente pentru un drob:

Un pachet de aluat de foietaj, organele de la un miel, 2 morcovi, un păstârnac, ungogoşar murat, 2 ouă fierte, 4 ouă crude, 2 legături de ceapă verde, pătrunjel verde, mărar, lobodă, untişor, sare, piper.

Mod de preparare:

Puneţi organele de miel la fiert în apă rece, alături de rădăcinoase, şi adăugaţi puţină sare şi câteva boabe de piper. Ţinţi-le pe foc timp de 30 de minute din momentul fierberii. Între timp, puneţi la fiert 2 ouă. După ce au fiert măruntaiele, le lăsaţi la răcit, apoi le tăiaţi cuburi, nu foarte mărunt. Tăiaţi legumele în cuburi. Amestecaţi-le cu carnea de miel, ouăle bătute, sare şi piper.

Dacă aluatul de foietaj este congelat, va trebui decongelat în frigider cu câteva ore înainte. Nu îl forţaţi la cuptorul cu micorunde sau altă sursă de căldură. Întindeţi aluatul pe masa de lucru, presăraţi puţină făină pe el şi puneţi-l într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Aranjaţi astfel încât să acopere uniform pereţii tăvii, dar să rămână suficient aluat pentru a acoperi drobul la suprafaţă.

Puneţi jumătate din compoziţia de drob, aşezaţi ouăle fierte pe lungimea tăvii, apoi restul de compoziţie. Închideţi aluatul de foietaj pe suprafaţa drobului, înţepaţi din loc în loc cu furculiţa. Ungeţi cu ou. Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade, timp de 40 de minute la foc mediu.

Drob de miel şi pasăre

Autor: Paula Rotaru
Ingrediente pentru un drob:

Organele de la un miel (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii), 500 grame ficat de pui, jumătate de piept de pui, o legătură de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de ştevie, o legătură de lobodă, 3 ouă crude, 2 linguri de ulei, puţin prapur de porc – partea subţire, 2 linguri de făină, o lingură de unt, pesmet, sare şi piper, 3 ouă fierte tari.

Mod de preparare

Spălaţi bine organele interne şi lăsaţi-le 15 minute în apă cu oţet (trei părţi apă şi o parte oţet) cât să le acopere, petnru a scoate mirosul pregnant de miel. Fierbeţi organele de miel, ficatul şi pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi le răciţi şi le tăiaţi cuburi. Între timp, pregătiţi verdeaţa, tăindu-le pe toate, nu foarte mărunt. Peste toate acestea adăugaţi carnea şi organele, ouăle crude, făina, sare şi piper după gust şi verdeaţă.

Pregătiţi forma, ungeţi tava cu unt şi presăraţi pesmet. În mod tradiţional, drobul de miel de coace în prapur de miel. În acest caz, folosiţi prapurul de porc, spălat bine. Astfel pregătit, îl puneţi în tavă, lăsând marginile în afară. Adăugaţi o parte din compoziţia de drob de miel, ouăle fierte tari, întregi sau jumătăţi, apoi acoperiţi cu restul de compoziţie şi prapurul. Introduceţi tava în cuptorul încins la 165 de grade până când drobul de miel prinde o crustă aurie (aproximativ 40 de minute).

Sursa: csid.ro

Foto: timetv.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte hunedoaralibera.ro şi pe FACEBOOK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus