Universităţile îşi elaborează şi aplică propriul regulament de admitere, în baza autonomiei universitare, pornind de la câteva reguli de bază trecute în Metodologia privind Organizarea Admiterii în Ciclurile de Studii Universitare de Licenţă, de Master şi de Doctorat pentru anul universitar 2016-2017. Proiectul metodologiei a fost scos în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Universităţile îşi elaborează şi aplică propriul regulament de admitere, în baza autonomiei universitare, pornind de la câteva reguli de bază trecute în Metodologia privind Organizarea Admiterii în Ciclurile de Studii Universitare de Licenţă, de Master şi de Doctorat pentru anul universitar 2016-2017. Proiectul metodologiei a fost scos în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Politehnica Bucureşti este cel mai bine clasată universitate din Român… La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă pot participa absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat sau cu diplomă echivalentă, precum şi absolvenţii studiilor efectuate în străinătate şi recunoscute ca fiind studii de Bacalaureat, de către direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, se arată în metodologie. 

Pentru a studia la masterat, candidaţii au nevoie de diplomă de licenţă, iar pentru admiterea la doctorat, au nevoie de diplomele de licenţă şi de masterat. Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii şi de instituţiile de învăţământ care le oferă, însă poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat. 

“Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare optează pentru programul de studii care va fi finanţat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverinţei de bacalaureat sau a diplomei/adeverinţei ciclului de studii universitare anterior absolvit, după caz, în original, la facultatea pe care doreşte să o urmeze, respectând termenul de depunere stabilit de aceasta din urmă”, se precizează în proiectul de metodologie.

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat nu poate fi mai mică decât 5 sau decât un număr minim de puncte echivalent.

De asemenea, metodologiile proprii de admitere ale instituţiilor de învăţământ superior trebuie să prevadă criterii de departajare a candidaţilor, inclusiv în cazul mediilor egale obţinute la concursul de admitere, astfel încât să nu se depăşească capacitatea de şcolarizare stabilită.

adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus