Aceștia nu au reușit, din păcate, să facă mare lucru pentru comunitățile din care provin.

Prăbușirea economică și demografică a județului nostru din ultimele două decenii și jumătate s-a suprapus cu ascensiunea politică la vârf a câtorva lideri locali care nu au reușit, din păcate, să facă mare lucru pentru comunitățile din care provin.

IOAN OVIDIU MUNTEAN, ministru al Comunicațiilor

În 1991 a ocupat funcția de Director al Direcției de Telecomunicații Hunedoara – Deva, în 1995 a ocupat funcția de președinte la Regia Autonomă Romtelecom  București, iar în 1996 a devenit ministru al Comunicațiilor în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu.

Printre realizările sale în fruntea Ministerului Comunicațiilor se numără elaborarea Legii Telecomunicațiilor, a Legii serviciilor poștale, a Legii privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS),  introducerea telefoniei mobile GSM prin acordarea pentru România a licențelor comerciale Connex și Dialog și elaborarea unei strategii de dezvoltare a telecomunicațiilor în România și de coexistență în Balcani. 

GHEORGHE BARBU – ministru al Muncii solidarității sociale și familiei

Gheorghe Barbu (PD) a fost președintele Consiliului Județean Hunedoara în perioada 1996-2000. În 2000 a ajuns deputat, funcție în care a fost reconfirmat la alegerile din 2004. În anul 2000 a ocupat, pentru câteva luni, funcția de secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale.

La sfârșitul lunii decembrie 2004, Gheorghe Barbu a fost numit în funcția de ministru al Muncii, solidarității sociale și familiei în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, mandat care s-a încheiat în 2007 odată cu ieșirea de la guvernare a PD. Din 2008 a ocupat funcția de Secretar general al Camerei Deputaților. A fost președinte al Organizației județene a PD în perioada  1997-2001 și 2007-2008. Deși a fost unul din greii partidului, ocupând vreme de 8 ani funcția de vicepreședinte al PD la nivel național, nu și-a legat numele de realizări notabile. 

GHEORGHE POGEA – vicepremier, ministrul al Finanțelor publice

Între 1996 și 2000, Gheorghe Pogea (PD) a fost director general al SC Siderurgica SA Hunedoara, fiind poreclit și „groparul combinatului”. Este doctor în știința și ingineria materialelor.

Apropiat al lui Adriean Videanu (Pogea era directorul general al Marmosim Simeria, patronată de Videanu), a ajuns președinte al organizației județene PD (2001-2005) imediat după ce a intrat în politică. Între 2005 și 2006 a ocupat funcția de ministru de Stat pentru coordonarea activităților din domeniul economic (cu rang de vicepremier).

Din 2008 a ocupat funcția de ministru al Finanțelor Publice. De numele lui Gheorghe Pogea se leagă introducerea impozitului forfetar. Suma minimă impusă la plată a determinat peste 130.000 de firme să își suspende activitatea în acel an. 

IULIU WINKLER – ministru pentru Comerț; ministru al Comunicațiilor și tehnologiei informațiilor

Între anii 2000 și 2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în 2004 a devenit ministru pentru Comerț în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului. În 2007 a devenit secretar de Stat pentru Comerț exterior și la numai câteva luni distanță a fost numit ministru al Comunicațiilor și tehnologiei informației.

Din 2007 este deputat în Parlamentul European. Din 2014 este Vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) din Parlamentul European. Este președintele UDMR Hunedoara din 2001, fiind cel mai longeviv președinte al unei formațiuni politice din județ. 

KAROLY BORBELY – ministru al Comunicaţiilor

Din 2005 până în 2007 a ocupat funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Tineret, cu rang de secretar de Stat. A fost timp de un an ministru al Comunicaţiilor în cabinetul Tăriceanu (în perioada decembrie 2007-decembrie 2008). După ce şi-a încheiat mandatul în guvernul Tăriceanu, Karoly Borbely a fost vreme de doi ani secretar de Stat la Ministerul Economiei.

A mai fost secretar de Stat la Departamentul pentru Energie (perioada ianuarie – decembrie 2014). 

MONICA IACOB-RIDZI – ministrul al Tineretului și sportului

În urma alegerilor generale din iarna anului 2004, Monica Ridzi a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României. În septembrie 2005, Monica Ridzi a devenit observator în Parlamentul European, iar aventura de la Bruxelles a continuat și după 2007, când a fost aleasă europarlamentar.

După alegerile generale din 2008, Monica Iacob Ridzi a fost nominalizată pentru funcția de ministru al Tineretului și sportului în guvernul condus de Emil Boc. A ocupat această funcție din decembrie 2008 până în iulie 2009.

În luna iunie 2009, presa a relatat că ministrul Monica Iacob-Ridzi a acordat fără licitație suma de 630.000 de euro (unor firme „de apartament” cu acționari comuni) în vederea organizării de manifestări cu ocazia Zilei Tineretului la București și Costinești. Ancheta începută de procurori s-a încheiat în primăvara lui 2011 cu trimiterea fostului ministru în judecată. În 2015, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, pierzând astfel mandatul de deputat obținut în 2012. A fost eliberată din penitenciar recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus