Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, 21 ianuarie, că nici la începutul nului an școlar nu vor fi manuale de clasa a IX-a, pentru că nu vor ajunge la timp.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că nici în anul școlar viitor nu vor ajunge la timp manualele de clasa a IX-a.

„Planuri cadru au fost realizate de către comisii de lucru în luna august și au și fost validate în luna august. Acum cei care le-au lucrat și cei care le-au validat înțeleg că nu mai sunt de acord cu ele.

O opinie personală, fără să îmi depășesc limitele de competență, nici eu nu sunt de acord cu forma lor, îndeosebi pe filiera teoretică. (…) Sub nicio formă, am anunțat încă din prima zi de mandat, procesul nu se poate încheia până la începerea școlii în anul școlar 2021-2022.

Iarăși nu vom avea manuale la clasa IX-a”, a spus ministrul în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație, organizat de Societatea Academică din România.

Ministrul a 530 de milioane de lei în bugetul învățământului pentru bursele școlare din 2021

„Hotărârea de Guvern din decembrie privind cuantumul minim al burselor pentru elevi 100 de lei este binevenită, necesară. Nu este deloc îndeajuns, pentru că în anul 2020 cuantumul total al acestor burse la nivel național a fost de 270 de milioane de lei. Împărțiți cele 270 de milioane de lei la 9 luni, asta înseamnă 30 de milioane. Împărțiți la cei aproape 3 milioane de elevi și o să vedeți că veți obține un cuantum de 10 lei pe luna/elev”, a afirmat Cîmpeanu.

El a spus că a solicitat 530 de milioane de lei în buget pentru bursele școlare.

„Am insistat că aceste sume, de dată această 530 de milioane de lei, să fie cuprinse în buget, să se plătească prin autoritățile locale, dar să vină din buget. (…) 530 de milioane de lei am cerut pentru bursele școlare, (…) la care se adaugă o creștere absolut necesară pentru costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale.

Această creștere trebuie să fie semnificativă și trebuie să fie acoperită. (…)

Este mult mai importantă creșterea acestei componente destinate cheltuielilor materiale decât cea destinată creșterilor salariale, fără să neglijez importantă creșterilor salariale. Această suma ar trebui să fie de aproape 600 de milioane de lei și să fie distribuită prin bugetele autorităților locale”, a declarat ministrul.

Cîmpeanu a susținut că urgență zero în educație o reprezintă deschiderea școlilor în condiții de siguranță și recuperarea pierderilor.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus