Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, afirmă că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României rămâne cărbunele, motiv pentru care şi-ar dori ca minerii să poată produce mai mult şi să fie plătiţi în consecinţă.

Prezent la Deva, la şedinţa Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor şi ai Complexului Energetic Hunedoara, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a spus că în prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situaţia actuală şi obligaţiile asumate de ţară în faţa UE, se va vedea că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic este cărbunele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Suntem în proces de revizuire a strategiei energetice a României, iar din primele concluzii (…) cărbunele este un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României şi va rămâne aşa în anii care urmează. În aceste condiţii, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult pentru că, repet, cărbunele rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, a afirmat ministrul.

Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara s-a întrunit la solicitarea sindicatelor din energie.

Săptămâna trecută, peste 50 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat în faţa sediului unităţii nemulţumiţi de eliminarea unui spor pentru energeticienii care lucrează ore suplimentare de sărbătorile legale şi au cerut stabilirea unei date pentru întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectură.

CEH Hunedoara importă 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional

Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a anunţat, vineri, că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce ţin de CEH şi de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient şi, în al doilea rând, cărbunele achiziţionat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune şi pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferenţa între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal şi unul de 4.000-4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare şi uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalaţiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În aceste condiţii, Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, care are o capacitate calorică diferită de cea a cărbunelui normal.

Procedurile de achiziţie se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.

Ziarul financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus