2 milioane de lei - o „amendă” plătită de Mircea Bobora din banii hunedorenilor.

Apar informații noi (ȘI FOARTE INTERESANTE) despre controversatul proiect al modernizării drumului județean 705 A Costești-Sarmizgetusa, mai cunoscut ca „drumul spre cetățile dacice din Munții Orăștiei” – proiect executat de către SC Trans Construct SRL, societatea-vedetă din dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț.

Acum 9 luni, în aprilie 2017, președintele Consiliului Județean Hunedoara recunoștea că trebuie să returnăm peste 2 milioane de lei din cauza faptului că au fost constatate nereguli în urma unui control al Ministerului Dezvoltării Regionale, iar o parte din lucrări au fost declarate neeligibile. Concret, Consiliul Județean a decontat constructorului piatră concasată, în vreme ce firma de drumuri a folosit piatră de râu (evident, mai ieftină) pentru construirea gabioanelor de protecție în albia râului.

În 14 aprilie 2017, într-o conferință de presă, Mircea Bobora declara că CJ Hunedoara A CONTESTAT raportul care stabilește corecțiile financiare.

„Adevărul e că s-a decontat și piatră de râu. Ca să câștigi cu 21 de milioane un proiect estimat la 41 de milioane, trebuia să … eficientizezi (sublinierea ne aparține, n.red.) undeva. Nu discutăm despre cine plătește corecția decât în momentul în care contestația este soluționată. În cazul în care va fi respinsă, vom plăti noi (Consiliul Județean) și firma constructoare. (…) Haideți să așteptăm rezultatul contestației”, a declarat Mircea Bobora în cadrul conferinței de presă de joi, 14 aprilie 2017.

Ce aflăm zilele trecute? ATENȚIE: Onor conducerea Consiliului Județean declară că nu a mai așteptat rezultatul contestației și a returnat deja din propriul buget cele două milioane de lei imputate de Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru lucrările de modernizare a drumului judeţean Costeşti – Sarmizegetusa Regia, însă îşi rezervă dreptul de a se îndrepta împotriva constructorului pentru recuperarea prejudiciului (sursa – Mesagerul Hunedorean). Mai grav, șefii de la CJ recunosc negru pe alb pentru sursa citată că „la finele lunii decembrie 2017, CJ Hunedoara a depus o contestaţie la această măsură dispusă de minister, la Curtea de Apel Alba-Iulia, pentru care încă nu s-a fixat un termen de judecată.”

Păi cum vine asta, domnule Bobora? Acum 9 luni ne spuneți că ați contestat raportul și că abia după soluționare veți plăti eventuale penalități, iar acum aflăm că banii (2 milioane de lei, domnule Președinte!) au fost deja plătiți bine-mersi, de contestarea raportului v-a durut fix în cot, dar „vă rezervați dreptul” de a vă îndrepta împotriva constructorului. Ne luați de proști pe toți, iar asta o să vă coste, domnule Mircea Bobora!

Cârdășia instituțiilor statului

Epopeea modernizării drumului spre cetăți ar putea fi predată în școli. Este un exemplu perfect despre cum instituții ale statului nu funcționează – sau funcționează contrar scopului pentru care au fost înființate și finanțate din banii oamenilor.

Este oficial deja: știm că firma constructoare a folosit „piatră de râu” la construcția gabioanelor, deși trebuia să pună piatră concasată. Pare că nimeni nu se întreabă: OARE S-A FOLOSIT PIATRĂ DE RÂU DIN ALBIA RÂULUI?

Vai, dar cum am putea crede una ca asta de vreme ce reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara, împreună cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) au verificat la fața locului și jură că nu s-a întâmplat nimic de felul celor constatate de reporterii Hunedoara Liberă, așa cum reiese din fotografiile de mai jos.

foto excavtor

foto albie

Instituțiile de control ale statului (Garda de Mediu, Apele Române, Inspectoratul de Stat în Construcții etc.) nu au văzut nimic, Consiliul Județean (beneficiarul lucrării!) a verificat constant șantierul și, ați ghicit, a constatat că totul este perfect legal și conform proiectului, așa că drumul a fost inaugurat cu tăiere de panglică în preajma campaniei electorale din 2016 de către Adrian David – președinte al CJ la vremea respectivă.

Inaugurare-drum-sarmizegetusa-regia-794x529

A trecut ceva vreme de la redeschiderea drumului spre cetăți. Între timp în fruntea CJ Hunedoara a venit Mircea Bobora (PSD), însă băieții deștepți de pe vremea liberalilor sunt tot „la butoane” – doar că acum au un nou șef. Ați auzit de vreun control intern, l-ați auzit pe Mircea Bobora să întrebe vreodată: „Cine s-a ocupat de acest proiect din partea Consiliului Județean? Cine s-a făcut că nu vede ce s-a întâmplat acolo? Cine a semnat bun de plată pentru lucrări neconforme cu proiectul?” Nu, Mircea Bobora a plătit din banii hunedorenilor paguba!

De asemenea, nimeni, dar absolut nimeni nu îi deranjează pe șefii de la Garda de Mediu, Apele Române sau ISC. Oameni buni, nici voi nu ați văzut nimic în neregulă? Ați controlat și totul era OK?

Păi, dacă oamenii statului au făcut controalele și plățile, semnând cu mânuța lor că lucrările erau realizate conform proiectului, de ce să plătească hunedorenii amenda? Poate cineva să răspundă la această întrebare? Lui Mircea Bobora i se pare moral să ia banii din buzunarul oamenilor. Nouă nu!

Un răspuns

  1. Cine a confirmat lucrarea ? 🙁 ;(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus