El a fost primar al Devei în perioada 1996 - 2012, iunie 2016 - aprilie 2017

În ultimele zile, în presa locală din județ au apărut declarații privind situația juridică a fostului primar al Devei din perioada 1996 – 2012 și iunie 2016 – 24 aprilie 2017, Mircia Muntean. Practic, discuțiile se poartă dacă Muntean va putea candida în 2024 pentru un nou mandat de primar al municipiului Deva.

Iată declarațiile:

Întâi, în data de 1 septembrie, invitat în emisiunea „Replica ta” de la televiziunea Info HD, administratorul public al municipiului Deva, Traian Berbeceanu, a precizat că:

„Cu privire la acel fost primar, ştiu despre cine e vorba, am aflat şi eu despre declaraţiile pe care le-a făcut. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar că este un fake news.

Domnul fost primar, vă spun aşa, din memorie, a fost condamnat la o pedeapsă cu executare în aprilie 2017. Deci a primit 6 ani cu executare, ştiu foarte bine pentru că, prin natura meseriei pe care am desfăşurat-o, am fost coordonatorul activităţilor unuia dintre dosarele pentru care a primit această condamnare.

Deci a primit 6 ani de închisoare cu executare, a primit şi o pedeapsă complementară de 2 ani de zile, asta se întâmpla în aprilie 2014, când a rămas definitivă condamnarea dumnealui.

Deci 6 ani condamnare plus doi ani pedeapsă complementară sunt 8 ani de zile, calculaţi din aprilie 2017, dumnealui poate să candideze în aprilie 2025. Conform legii. Pedeapsa complementară nu este prescriptibilă, nu poate fi nici măcar graţiată, deci trebuie s-o ducă la bun sfârşit.

Deci personajul respectiv îşi păcăleşte simpatizanţii, atâta câţi sunt ei, cu o presupusă candidatură, la care nu are dreptul legal.

Deci dumnealui poate să candideze în aprilie 2025. Alegerile fiind în septembrie 2024.

Dumnealui, domnia-sa, ca să termin o dată pentru totdeauna cu subiectul ăsta, în mod clar a făcut-o cu un pic de şiretenie politică, pentru că îl cunoaştem cu toţii, a crezut că dacă lansează un astfel de fake-news o să bage şarpele sau băţul prin gard”. (sursa: newshd.ro)

În 19 septembrie, printr-o postare pe Facebook, președintele PER Hunedoara, Răzvan Mareș, a anunțat că: „Mircia Muntean poate candida! Și este candidatul Partidului Ecologist Român (PER) pentru Primăria Municipiului Deva în 2024! Am văzut în aceste zile in mediul online câteva știri FAKE, cu privire la candidatura lui Mircia Muntean, în care se făcea referire la faptul că <nu ar avea dreptul să candideze>”.

Hunedoara Liberă a luat legătura cu mai mulți avocați și foști magistrați, care să lămurească situația juridică a fostului edil șef și vă va prezenta dacă acesta are sau nu dreptul să candideze la Primăria municipiului Deva în anul 2024, după data de 20 octombrie. Și aceasta pentru că Mircia Muntean a declarat pentru Hunedoara Liberă următoarele: „În data de 19 octombrie 2022 voi prezenta presei toate documentele și voi lămuri atunci situația mea juridică. Până atunci, nu fac nicio declarație publică”.

Cum a ajuns Muntean să fie condamnat?

În anul 2005, el a fost trimis în judecată, dosarul ajungând la Judecătoria Sectorului 2, pentru abuz în serviciu. Procurorii au arătat că: „Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva şi de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta şi numiţii Panduru Carol şi Pop Aurel cu un teren în suprafaţă de 5.838 metri pătraţi situat în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.

Mircia Muntean a aprobat iniţial cererile depuse de Iosif Man, Panduru Carol şi Pop Aurel pentru a fi împroprietăriţi în calitate de revoluţionari, cu suprafeţe în zona Bejan. Ulterior, Mircia Muntean a formulat în anul 1999 o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, iar în cursul procesului ar fi încheiat o tranzacţie prin care ceda celor trei revoluţionari un teren de 5.838 de metri pătraţi, situat în zona gării şi care se afla în administrarea MApN. În opinia Parchetului, terenul se afla în proprietatea publică a statului și nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului. Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, în calitate de împuternicit, au vândut o parte din suprafaţă companiei Shell, pentru construirea unei staţii de carburanţi. Prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

În 2012, după ce Mircia Muntean a ajuns deputat, dosarul a fost mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă, potrivit legii, cauzele în care sunt implicați parlamentari. Astfel, în data de 17 iulie 2013, ÎCCJ l-a condamnat pe Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, fiind acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri. Instanţa supremă a admis și acţiunea civilă formulată de statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice şi i-a obligat pe Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) la plata sumei de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale. Sentința a rămas definitivă prin hotărâre a unui complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 24 septembrie 2013.

În 30 octombrie 2014, el a fost implicat într-un un accident rutier, pe centura municipiului Deva, pe Calea Zarandului, în zona gării. Ulterior, el a fost trimis în judecată.

În 5 iunie 2016, el a câștigat un nou mandat de primar al Devei.

În 10 iunie 2016, instanța supremă a dat următoarea decizie, condamnându-l pe Muntean la încă doi ani de închisoare, la care se adăugau și cei 4 ani primiți anterior pentru abuz în serviciu, întrucât el se afla în perioada de încercare:

„În temeiul art. 336 alin.1 din Codul penal cu reţinerea dispoziţiilor art. 41 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Muntean Mircia (date de stare civilă) la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În baza art. 67 alin.1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, pe o perioadă de 2 ani, în condiţiile art. 68 din Codul penal. În baza art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului drepturile prev. de art.66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art. 96 alin. 4 din Codul penal, revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 4 ani închisoare, aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa penală nr. 703/17.07.2013, definitivă prin decizia penală nr. 179/24.09.2013, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În baza art. 43 alin. 1 din Codul penal, adaugă la pedeapsa aplicată în cauză, de 2 ani închisoare, pedeapsa anterioară de 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Muntean Mircia să execute, în total, pedeapsa principală de 6 (şase) ani închisoare. Aplică inculpatului alături de pedeapsa principală pedeapsa complementară constând în exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, pe o perioadă de 2 ani, în condiţiile art. 68 din Codul penal. Interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei, exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, cu titlu de pedeapsă accesorie. Conform art. 274 alin.1 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 3000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, azi 10 iunie 2016”.

Sentința a rămas definitivă în data de 24 aprilie 2017. În aceeași zi, el a fost încarcerat.

În 23 decembrie 2019, instanța, respectiv Judecătoria Deva, a acceptat cererea de liberare condiționată, iar Parchetul nu a contestat decizia:

„În temeiul art.587 C.p.p. raportat la art. 100 alin. 1 C.p., admite propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul-condamnat MUNTEAN MIRCIA. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului MUNTEAN MIRCIA şi punerea acestuia în libertate, dacă nu este arestat sau deţinut în altă cauză. În baza art.101 alin.1 lit.a)-e) C.p., dispune ca persoana condamnată să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art.101 alin.2 lit.c) C.p., impune condamnatului obligaţia de a nu părăsi teritoriul României. Potrivit art.101 alin.5 C.p., măsurile de supraveghere se execută pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani, iar obligaţia impusă potrivit art.101 alin.2 lit.c) C.p. pe toată durata termenului de supraveghere. Conform art.102 alin.1 C.p., supravegherea condamnatului va fi încredinţată Serviciului de Probaţiune Hunedoara. Atrage atenţia petentului-condamnat asupra dispoziţiilor art.104 C.p., privind revocarea liberării condiţionate. În temeiul art.275 alin.3 C.p.p., cheltuielile judiciare în cuantum de 100 de lei rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu în cuantum de 313 lei se avansează din fondul special al Ministerului Justiţiei către Baroul Hunedoara. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.12.2019.
Document: Hotărâre  1445/2019  23.12.2019”. Parchetul nu a contestat decizia și la sfârșitul anului 2019 Muntean a fost eliberat din închisoare.

În 24 martie 2022, Răzvan Mareș, în prezența lui Mircia Muntean, a anunțat într-o conferință de presă că fostul primar va candida la localele din 2024 pentru același post, de această dată din partea PER.

PER este a șaptea formațiune politică în care este membru Mircia Muntean, el trecând pe rând pe la PNL, UNPR, PDL, PSD, PSRo, PPUsl și acum PER.

El a câștigat mandatul de primar al Devei de cinci ori, în 1996, 2000, 2004 și 2008 – de la PNL și în 2016 – de la PSRo.

2 răspunsuri

  1. Experienta@Primarie.dv' Si experienta conteaza, nu-i asa ? spune:

    In principiu, un primar ar trebui sa-i reprezinte si sa-i serveasca pe toti cetatenii asa ca trecutul D-lui Muntean, de om cu contacte in mai multe partide, il recomanda.

  2. Încep sa se teama băieții de candidatura domnului Muntean.Dacă va putea sa candideze ,din punct de vedere juridic,băieții de la PNL pot sa înceapă căutarea unei slujbe.Pana atunci sanatate la tot nasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus