Guvernul aprobă în ședința din 31 ianuarie o serie de modificări ale Codului Rutier. Printre altele, se instituie obligativitatea înregistrării audio-video și a probei practice la examenul pentru permis categoriile A, A1 și A2 (motociclete și mopede).

”Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice, atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare.

Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice, iar în cazul categoriilor A1, A2 și A, acestea se instalează pe autovehiculul în care se află examinatorul.

Prin excepţie, nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută în poligon pentru categoriile AM, A1, A2 şi A”, se arată în proiect.

În prezent, una dintre modalitățile prin care se realizează asigurarea și verificarea legalității examenului de obţinere a permisului de conducere constă în înregistrarea video a probei teoretice, respectiv în înregistrarea audio-video a probei practice, cu excepția probei practice pentru categoriile AM, A1, A2 şi A (art. 23 alin. 9.1, Codul Rutier).

În ceea ce privește desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A este exceptată de la obligativitatea înregistrării audio-video, deși există posibilitatea tehnică de instalare a sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul.

De ce este propusă înregistrarea audio-video

Potrivit dispozițiilor normative în vigoare, în cazul categoriei AM, proba practică se susține numai în poligon, iar pentru categoriile A1, A2 şi A, proba practică se susține atât în poligon cât și pe traseu.

Prin instalarea sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul, se pot înregistra audio comenzile date de către acesta și se pot observa manevrele efectuate de către candidat, fapt ce permite observarea modalității în care candidatul se conformează normelor de circulație.

În ceea ce privește categoria AM, instituirea obligației de înregistrare audio-video a probei practice nu este oportună, din rațiuni de ordin tehnic, ce țin de configurația poligonului și modalitatea de desfășurare a examinării, care nu permit montarea sistemelor tehnice de supraveghere, având în vedere că în cazul probei poligonului nu se utilizează un autovehicul distinct, ca în cazul probei traseului, potrivit sursei citate.

Monitorizarea impactului referitor la măsura propusă privind înregistrarea audio-video a probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 și A se va realiza prin urmărirea numărului de contestații existente cu privire la legalitatea susținerii probei practice de către candidați, se mai arată în proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Rutier.

sursa: alba24.ro

SONDAJ DE OPINIE

Cine a fost omul politic al anului 2022 în județul Hunedoara?

  • Vetuța Stănescu (PNL) (35%, 1.641 Votes)
  • Laurențiu Nistor (PSD) (35%, 1.619 Votes)
  • Tiberiu Barstan (AUR) (22%, 1.039 Votes)
  • Oana Biriș (USR) (4%, 176 Votes)
  • Altcineva (2%, 81 Votes)
  • Iuliu Winkler (UDMR) (1%, 40 Votes)
  • Nu știu / Nu răspund (1%, 32 Votes)

Total Voters: 4.628

Loading ... Loading ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus