Guvernul a aprobat miercuri măsuri privind structurile instituţiilor de învăţământ superior şi studiile de licenţă organizate de acestea, domeniile şi programele de studii universitare de masterat, precum şi domeniile de studii universitare de doctorat.

“Au fost introduse completări privind noi specializări / programe de studii universitare de licenţă şi de master, modificarea capacităţii maxime de şcolarizare, precum şi actualizarea structurilor unor instituţii de învăţământ superior, ca urmare a propunerilor Senatelor universităţilor, ca parte a procesului de reformă a sistemului educaţional, în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice pentru educaţie şi formare profesională stabilite de Comisia Europeană în cadrul Consiliului European – Barcelona 2002”, informează Guvernul într-un comunicat de presă.

Modificările au fost adoptate prin două hotărâri de guvern şi ar viza, potrivit sursei citate, adaptarea reţelei universitare la cerinţele pieţei muncii şi la compatibilizarea sistemului românesc de educaţie şi formare profesională cu cel european, precum şi la buna desfăşurare a procesului educaţional în anul universitar 2015 – 2016.

De asemenea, au fost completate programele de studii universitare de master pentru anul universitar 2015 – 2016, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 595/2015, cu 36 de noi programe, în 86 de instituţii de învăţământ superior, ajungându-se, după această completare, la un total de peste 4000 de programe de studii universitare de master.

Între noile programe de studii universitare de master introduse la instituţiile de învăţământ superior de stat şi particulare acreditate menţionăm:

* Aplicaţii ale chimiei în expertize juridice
* Inginerie energetică/ Energy engineering
* Inginerie hidraulică şi protecţia mediului
* Business services
* Dreptul colectivităţilor locale
* Drept medical
* Antreprenoriat şi management strategic
* Managementul programelor şi investiţiilor/ Programs and investments management
* Finanţarea, guvernanţa şi gestiunea riscurilor în organizaţiile publice

De asemenea, au fost actualizate domeniile de doctorat, prin introducerea celor evaluate în baza OMECS nr. 5125/ 2015 privind aprobarea de noi domenii în cadrul şcolilor doctorale organizate în instituţiile de învăţământ superior, organizatoare de studii universitare de doctorat, mai susţine Guvernul.

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus