15 localități din județ au primit bani din fondul de rezervă bugetară, deși nu se aflau în „extremă dificultate” – o condiție esențială pentru justificarea alocării banilor.

Consiliul Județean Hunedoara condus de Mircea Moloț a pompat în luna octombrie a anului 2014, cu o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, suma de 1.267.000 lei către 15 primării conduse în majoritate de primari liberali. Alocarea s-a făcut în baza Hotărârii nr. 201/2014 privind utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Hunedoara din data de 21 octombrie. Prin această hotărâre au fost alocate fonduri atât pentru finanțarea unor cheltuieli neprevăzute, cât și pentru acordarea unor ajutoare financiare unor unități administrativ teritoriale. 

Moloț a umblat la rezerva bugetară înaintea primului tur

Coincidența ar putea rămâne o simplă coincidență dacă plățile făcute către toate cele 15 administrații ar fi respectat criteriile impuse de lege. Numai că, în opinia Curții de Conturi, care a efectuat un control în luna mai a acestui an, aceste plăți au fost făcute fără respectarea Legii nr. 273/2006, în sensul că sumele „nu au fost alocate pentru ajutorarea Unitărilor Administrativ Teritoriale aflate în situații de extremă dificultate.”

Cea mai mare sumă alocată (500.000 de lei) a ajuns în bugetul local al municipiului Hunedoara. Următoarele două localități care au primit sume importante sunt comunele Șoimuș și Ilia, câte 100.000 de lei fiecare. Comunele Pui și Râu de Mori au primit câte 80.000 de lei și câte 50.000 de lei au primit Balșa, Bătrâna, Blăjeni, Bucureșci, General Berthelot, Sarmizegetusa și Toplița.  Sume ceva mai modeste au ajuns în bugetele primăriilor Romos (30.000 de lei), Bunila (singura comună condusă de primar PSD de pe lista  – 18.000 de lei) și Turdaș (9.000 de lei).

La solicitarea Curții de Conturi, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara a informat că 10 (Hunedoara, Ilia, Romos, General Berthelot, Balșa, Toplița, Bunila, Bătrâna, Sarmizegetusa, Blăjeni) din cele 15 localități nu au raportat arierate (plăți restante cu întârzieri mai mari de 90 de zile) nici în luna noiembrie 2014, nici în lunile anterioare. Așadar, nu se aflau „în situații de extremă dificultate”, drept pentru care nu se calificau pentru a primi un ajutor din partea CJ Hunedoara.

Potrivit art. 36 al Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, fondul de rezervă bugetară „se utilizează pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exercițiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale, precum și pentru acordarea unor ajutoare către alte unități administrativ-teritoriale în situații de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor ori din inițiativa proprie.”

Care era „extrema dificultate” în localitățile alese de Moloț

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, susține că a primit banii în urma unei înțelegeri cu fostul președinte al CJ Hunedoara: „Am avut o discuție cu domnul Moloț, care a promis 30 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea Bazinului de Înot. Proiectul însă nu a fost prins în planul de investiții pe 2014, deci nu au fost alocați bani, așa că, în compensație, am primit 5 miliarde pentru cheltuieli. Banii au intrat în bugetul local și de acolo s-au făcut plăți”, a declarat pentru Hunedoara  Liberă Viorel Arion.

Întrebat dacă suma a fost folosită pentru plata serviciilor prestate de SC Proserv SA, primarul a spus că nu își amintește ce facturi s-au achitat pentru salubrizarea orașului în noiembrie 2014. În data de 8 mai 2015, procurorii DNA au ajuns și la Primăria condusă de Viorel Arion, unde au cerut explicații privind sumele primite de la CJ Hunedoara și traseul acestora.

Așadar, la Hunedoara nu era vreo maximă urgență, cum nu era nici la General Berthelot, o altă localitate condusă de PNL. Aici, primărița a cheltuit banii pentru întocmirea unui proiect de canalizare și epurare ape menajere, iar factura era emisă de abia 34 de zile. Primăria comunei Bătrâna a cheltuit banii pentru plata salariilor angajaților, pentru achiziția unor scaune și pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare. Comuna Balșa a plătit cu banii primiți de la fostul șef al județului o factură emisă pentru lucrări de modernizare a unui drum comunal.

La Șoimuș și Râu de Mori, doar jumătate din sumele primite justifică situația de extremă dificultate, iar la Pui, Curtea de Conturi a stabilit că suma de 80.000 de lei a fost utilizată pentru plata unor cheltuieli curente. Toate informațiile prezentate se află în Raportul Curții de Conturi încheiat în urma controlului efectuat la începutul verii acestui an.

Fosta conducere a CJ Hunedoara a ascuns urmele

Curioși să aflăm ce s-a discutat și cum s-a pus problema în ședința din 21 octombrie, am căutat procesul verbal pe site-ul www.cjhunedoara.ro, unde sunt postate toate informațiile publice de acest gen. Surpriză însă, tocmai procesul verbal al ședinței ordinare din luna octombrie 2014 lipsește!

Consilierii județeni care au votat acest proiect au dat însă “cu subsemnatul” pe acest subiect. În notele de relații înaintate Curții de Conturi, cei 21 de consilieri județeni luați la întrebări (cei mai mulți de la PNL) au pasat responsabilitatea către angajații din subordinea fostului președinte, Mircea Moloț:

„Ne-au fost prezentate nota de fundamentare și raportul de specialitate însoțit de toate anexele, precum și proiectul de hotărâre vizat de legalitate, iar în urma analizei acestora în comisii, inclusiv comisia juridică, am apreciat că proiectul de hotărâre îndeplinește toate condițiile de oportunitate și legalitate pentru a-l aproba și pentru a aplica prevederile acestei hotărâri, despre care aveam convingerea că este oportună și legală”, spun la unison consilierii județeni chestionați.

Scuza aleșilor poate fi acceptată, dar viza de legalitate pusă pe un proiect care trezește suspiciuni de la o poștă este greu de acceptat, mai ales că starea de fapt stabilită de Curtea de Conturi demonstrează negru pe alb că această acțiune nu se justifică din punct de vedere legal.

Într-o speță similară, președintele CJ Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde (coleg de partid cu Mircea Moloț), a fost trimis în judecată. DNA susține că Sorin Frunzăverde „şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al PNL pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.”

Procurorii DNA au luat urma banilor

Situația descoperită de inspectorii Curții de Conturi seamănă izbitor cu ancheta procurorilor DNA, care îl anchetează pe Mircea Moloț, printre altele, și pentru folosirea influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Astfel, ancheta DNA a scos la iveală că, în 19 octombrie 2014, cu doar două zile înainte de a fi adoptată hotărârea CJ prin care au fost dați bani primăriilor, fostul președinte Mircea Moloţ „s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, jud. Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.”

Ce discuții au avut loc oare cu primarii celorlalte localități, care au primit sume mult mai mari înaintea alegerilor prezidențiale, dacă Mircea Moloț a condiționat alocarea sumei de 9.000 de lei de rezultatul votului pentru funcția de președinte al României? Desigur, la această întrebare (și la multe altele care se nasc din controalele Curții de Conturi) trebuie să răspundă ancheta DNA care este în curs de desfășurare. 

Un răspuns

  1. Informatia nu cuprinde in totalitate adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus