Conducerea Colegiului Național Decebal ȋn parteneriat cu organizația de sindicat au organizat un eveniment aniversar dedicat Zilei Mondiale a Educației la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva ȋn Sala Şemineului din Palatul Magna Curia. Acest eveniment s-a ȋnscris ȋn seria manifestărilor dedicate aniversării a 145 de ani de existență a colegiului.

Pentru cadrele didactice ale colegiului și pentru oficialitățile prezente la eveniment, au concertat protagonişti ai celor mai mediatizate turnee naţionale de muzică clasică din România – Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, seria Vă place (Bach/Brahms/tango)? – doi solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio: pianistul HORIA MIHAIL şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio şi a participat la turnee în ţară sau în străinătate (Roma – decembrie 2009, Expoziţia Mondială de la Shanghai – iulie 2010 etc.). Horia Mihail a fost apreciat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional “George Enescu”, Festivalul internaţional “Nopţi pianistice” de la Chişinău. Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.

În august 2014, RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012, Răzvan Suma a susţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 şi în vara anului 2015, a prezentat alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional „Vă place tango?”.

Evenimentul a fost urmat de o recepție oferită cadrelor didactice și invitaților cu ocazia Zilei Mondiale a Educației.

prof. dr. Marin Florin ILIEŞ
Directorul Colegiului Național Decebal Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus