Elevii hunedoreni profită din plin de „Săptămâna Altfel”, un program derulat la nivel naţional în timpul căruia clopoţelul nu sună, iar tinerii sunt implicaţi în diverse activităţi extraşcolare. Sute de elevi din Hunedoara şi din alte judeţe ale ţării au trecut astăzi pragul Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pentru a admira expoziţiile găzduite de instituţie. Palatul Magna Curia a vernisat astăzi o expoziţie de pictură şi una de sculptură şi origami, creaţii ce pot fi admirate de tinerii vizitatori şi nu numai până la sfârşitul lunii aprilie.

Prima zi din programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, a fost sărbătorită astăzi şi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Sute de elevi din judeţul Hunedoara, dar şi din judeţe precum Tulcea, Covasna sau Harghita au trecut încă de la orele dimineţii pragul instituţiei.

Tinerii au putut admira creaţiile unei foste persoane private de libertate de la Penitenciarul Bârcea Mare, recent eliberate din închisoare. Florin Stoica, un fost om de afaceri, şi-a descoperit în timpul anilor petrecuţi după gratii o mare calitate şi pasiune pentru artă. Bărbatul a reuşit să realizeze pe parcursul unui an de zile lucrări extrem de interesante. Ca tehnică a utilizat sculptura în lemn, iar creaţiile sale pot fi uşor comparate cu cele ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

FOTO 1

Pe perioada în care stau după gratii, deţinuţii desfăşoară o serie de activităţi printre care şi de cultivare a simţului estetic. „La cercul de creaţie din cadrul instituţiei activează în medie 15 persoane. În afara de latura artistică, dacă deţinuţii desfăşoară activităţi în cadrul compartimentului de educaţie şi asistenţă psihosocială, aceştia pot beneficia de zile considerate ca executate”, a declarat cms. şef Doru Aparaschivei, director adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială, Penitenciarul Bârcea Mare.

FOTO 2

Tot astăzi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a avut lor vernisajul expoziţiei de pictură „Peisajul”, care a cuprins peste 150 de lucrări, ale căror protagonişti sunt cadre didactice şi elevi de la 23 de unităţi şcolare din judeţul Hunedoara. „Prin acest moment m-am gândit să promovez elevii talentaţi şi profesorii lor. Fiecare expozant a reuşit să imortalizeze momente importante din natură. Printre participanţi se află atât elevi de gimnaziu, cât şi de liceu” a declarat inspector şcolar judeţean Adriana Popa, iniţiator de proiect.

FOTO 3

Un moment aparte în cadrul expoziţiei a fost reprezentat de o paradă vestimentară neconvenţională organizată de un grup de şase tinere de clasa a IX-a, din cadrul grupei de textile de la Liceul de Artă din Deva. Talentatele eleve şi-au expus creaţiile în prezenţa publicului fiind acompaniate la pian de profesorul Adrian Donovici.

FOTO 4

Cele două expoziţii vernisate astăzi pot fi admirate de vizitatori pe tot parcursul lunii aprilie. „Proiectul pe care toate instituţiile de cultură îl organizează cu prilejul „Săptămânii Altfel” este unul de mare amploare la MCDR din Deva, având în vedere că instituţia noastră s-a pregătit din timp pentru acest moment. Avem încheiate protocoale cu toate şcolile din judeţ, iar mai mult decât atât ne-am extins şi la nivel naţional. Am încheiat contacte cu foarte multe cadre didactice din alte judeţe din ţară care vor veni în această perioadă cu grupuri de copii la muzeul nostru”, a declarat Liliana Ţolaş, manager MCDR Deva.

4 răspunsuri

 1. ginaboda15@gmail.com' Gina Boda spune:

  Draga mea, autorul lucrarilor de sculptura nu este si autorul celor origami, realizate de alti detinuti in cadrul atelierelor de creatie din cadrul Penitenciarului Barcea Mare. Domnul comisar sef Doru Aparaschivei a subliniat acest lucru, trebuia sa fiti mai atenti la informatia furnizata de acesta.
  Dr. Gina Boda
  Sef Birou Relatii cu Publicul
  Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

 2. Buna ziua

  Am vrut doar sa subliniez ca acele dragute si talentate fete din a IX-a textile au fost cinci(5) si nu sase(6) si nu ele au organizat aceaa parada/defilare ci au fost la randul lor indrumate de Prof. Ioana Popa.

 3. Bună . Doar acum am văzut reportajul despre sculpturile realizate în penitenciar . Ne acordând mare importantă unor mici detalii eronate , cum ar fi perioada în care au fost realizate lucrările , respectiv (4ani ) nu un an , si materialul din care au fost realizate (marmură) in special , în rest mam bucurat mult să văd apreciere fată de acestea . Sincere multumiri vouă si felicitări. Ptr.faptul că dati importantă valorii fără a judeca ceva ce deja a fost judecat . FLORIN STOICA autorul lucrărilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus