Ziua de 24 ianuarie a fost serbată şi în acest an la Biblioteca Judeţeană "Ovid Densuşianu" din Deva unde au fost organizate mai multe manifestări menite să sublinieze importanţa momentului unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Mai mulţi elevi din Deva au sărbătorit astăzi Mica Unire într-un mod inedit și emoționant.

Tinerii de la Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național „SabinDrăgoi”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”,„ColegiulTehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic „ Grigore Moisil”, Liceulde  Arte  „Sigismund Toduță”) s-au adunat în fața statuii lui  Traian din fața PrimărieiMunicipiului  Deva, unde au fost întâmpinați de o parte a colectivului  Bibliotecii Județene. În acordurile Horei Unirii, cu tricolorul în mâini, au format o impresionantă coloană care a pornit spre Bibliotecă, sub privirile trecătorilor. 

DSCN6376

“În dimineața zilei de 23 ianuarie, curtea Bibliotecii a devenit neîncăpătoare pentru toți cei prezenți, toți cei care voiau să dea mână cu mână și să danseze Hora Unirii. Îndrăgitele acorduri, versurile care ne merg la suflet de fiecare dată, au refăcut parcă atmosfera însuflețită de acum peste un secol și jumătate când s-a făurit Unirea Principatelor Române, atunci când munteni și moldoveni au așezat o piatră de temelie la ctitorirea României de azi. Poezia lui Vasile Alecsandri a apărut în iunie 1856, în ziarul Steaua Dunării, ea a fost cunoscută, îndrăgită, iar muzica lui Alexandru Flechtenmacher a sporit entuziasmul cu care toți cei ce o ascultau, în Moldova și Țara Românească, au luat parte la momentele unice din ianuarie 1859 de la Iași și București “, a subliniat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densuşianu” din Deva.

DSCN6468

Momentul special a continuat în Sala de Lectură a Bibliotecii  unde a fost prezentat un interesant material intitulat Artizanii Unirii. Au fost prezentate, pe larg, cele mai importante momente care au premers Unirea de la 1859 și marile figuri de patrioți români care, fiecare, au contribuit la realizarea acestui ideal al românilor din Muntenia și Moldova. 

DSCN6486

“Am fost foarte bucuroși pentru că, și în acest an, evocarea Unirii Principatelor Române a atras un numeros public şi am avut ocazia să fim împreună pentru a evoca una dintre cele mai îndrăgite pagini de istorie românească”, a mai subliniat Sebastian Bara. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus