Patru monede antice, susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional, recuperate de poliţiştii hunedoreni, în urma cercetărilor într-un dosar penal aflat în investigarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara au reuşit, în urma unei acţiuni ce a avut loc pe raza mai multor judeţe, recuperarea și readucerea în patrimoniul cultural național a 4 monede antice reprezintă o tetradrahmă din argint Macedonia Prima, o tetradrahmă din argint de tipul Alexandru Macedon, o monedă romană de argint de tip antoninian, emisă de Antoninus Pius şi o monedă romană de argint emisă de împăratul Traian cu inscripția Dacia Capta. Bunurile recuperate de află, în prezent, în custodia unei unităţi muzeale, urmând a fi supuse expertizării.

Activităţile investigative ale poliţiştilor sunt coordonate de  procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi se desfăşoară în cadrul unui dosar de cercetare penală ce priveşte comiterea infracţiunilor de: accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. (13) din O.G. nr. 43/2000, rep., furt calificat și spălare a banilor.

Conform opiniei preliminare a experților, monedele recuperate de poliţiştii hunedoreni reprezintă „piese superbe, excelent păstrate și de o foarte bună calitate”, susceptibil a fi incluse în categoria patrimoniului cultural național, având o valoare estimativă de aproximativ 1.500 de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus